Filmsko predavanje: “Džordž A. Romero – Kralj zombija”

Predavač: Đorđe Bajić, filmski kritičar i teoretičar

Džordž Romero se smatra ocem modernog filma o zombijima. Od 1968. godine kada je debitovao sa niskobudžetnim ostvarenjem Noć živih mrtvaca, Romero se više puta vraćao ovom horor motivu.

Posle velikog uspeha Zore mrtvih (1978), usledio je komercijalno nespešan Dan mrtvih (1985) i gotovo dvedestogodišnja pauza. Romero se svojoj omiljenoj temi vraća Zemljom mrtvih (2005), a zatim slede manje uspešni Dnevnik mrtvih (2007) i Opstanak mrtvih (2009). Prva tri filma iz Romerovog zombi serijala već su rimejkovana – od toga Noć živih mrtvaca čak tri puta. Uticaj Romerovih filmova je ogroman.

Đorđe Bajić  je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu 2003. godine na grupi Srpska književnost i jezik. Iste godine upisuje magistraske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, grupa Teorija umetnosti i medija. Magistarsku tezu “Noir vs neo-noir: transformacija i mutacija vrste (na primeru Poverljivo iz L.A.)” odbranio je 2007. godine. Radove iz oblasti teorije književnosti i filma objavio je u časopisima TkH i 3+4. Recenzije i tekstove iz oblasti popularne kulture publikovao je u časopisima XZ, Hi-Files, E-magazin, Huper, Pressing… Od 2007. godine piše za web magazin Popboks. Njegov esej “Srpski krimi film: Ubistvo na podmukao i na svirep način i iz niskih pobuda Živorada Žike Mitrovića” uvršten je u zbornik  “Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma” koji je 2008. godine objavila izdavačka kuća Clio.

Komentari