Fantastična čitaonica: TRAFALGAR Anhelike Gorodišer

Tribina Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“

Čitaonica nastaje iz želje da se u ovo digitalno doba okupimo svi uživo oko iste knjige, i zajedno istražujemo nove književne svetove. Naš izbor za februar je knjiga „Trafalgar“ argentinske spisateljice Anhelike Gorodišer, za sada neprevođene kod nas.

Moderator: Bojan Butković

Anhelika Gorodišer rođena je 1929. godine, živi i radi u Argentini, gde je objavila petnaest knjiga, romane i priče. „Nikada dramu; nikada pesmu, čak ni sa šesnaest kad svi pišu stihove, ni iz ljubavi, ni zbog politike“. U svetu se za nju čulo sa knjigom „Kalpa imperial“ (1983), koju je na engleski prevela i popularizovala Ursula Legvin, spisateljica sa kojom deli sličan svetonazor. Pored sijaseta književnih nagrada za književnost, za doprinos fantastici, za rad na emancipaciji žena… osvojila je i „Svetsku nagradu za fantastiku“ (World Fantasy Award) za životno delo 2011. godine.

„Trafalgar“ se može čitati i kao zbirka priča i kao mozaik-roman (kao i „Kalpa“). Prva asocijacija na naslov je svakako čuvena pomorska bitka iz 1805. godine, ali nećete čitati o admiralu Nelsonu i pobedi britanske mornarice: Trafalgar nije ni mesto već osoba, brbljivi međugalaktički ženskaroš sa žestokom kafeinskom i kafanskom zavisnošću, koji će nas počastiti nizom neverovatnih ličnih podviga.

Komentari