Fantastična čitaonica: “The Bone Clocks” Dejvida Mičela

Tribina Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”

U Fantastičnoj čitaonici čitamo nove (ok, ponekad i stare) naslove, a onda uživo razmatramo šta je ko iz iste knjige pročitao. Ovog meseca čitamo novi roman Dejvida Mičela, “The Bone Clocks“.

Moderator: Bojan Butković

Mičel je našoj publici poznat pre svega po romanu te posle i filmu “Atlas oblaka” (2004), a objavljen je i “Hiljadu jeseni Jakoba de Zuta” (2012) (oba kod izdavačke kuće „Laguna“). Prepoznatljiv je po kompleksnoj strukturi dela, pričama koje se gnezde unutar priča a obuhvataju velike distance, što prostorno što vremenski, a ostaju blisko spregnute.

Holi Sajks 1984. beži od kuće, iz gradića na ušću Temze. Šezdeset godina kasnije, Holi gaji unuku na zapadu Irske dok klimatske promene vode u katastrofu. Holi ’91 se sreće sa sociopatom dok konobariše u Švici. Holi rađa dete stranom dopisniku koji 2003 izveštava iz rata u Iraku. Holi, udovica, postaje bliska sa piscem na zalasku slave. Ove različite Holine živote preseca pritajeni rat između kulta grabljivih ispijača duša i grupice branilaca koju predvodi izvesni dr Marinus. Holi upada u sukob kao nevažna figura, ali se može desiti da postane ključno oružje za razrešenje.

NAPOMENA: Na Čitaonici u decembru je trilogija Southern Reach (romani Annihilation, Authority, Acceptance) Džefa Vandermera, počnite na vreme 😉

Komentari