FANTASTIČNA ČITAONICA: “STRAH I NJEGOV SLUGA” Mirjane Novaković

Tribina Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“
Moderator: Bojan Butković

Došao je trenutak u Čitaonici da se malo vratimo unazad i posvetimo i srpskim piscima. „Strah i njegov sluga“ je druga knjiga autorke, a prvi roman, za koji je osvojila nagradu „Isidora Sekulić“, bila u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, a biće i za „Lazar Komarčić“ za 1999/2000. kad je dodelimo, ako je već ne dobije (kladionica radi).

Sledeći roman, „Johann’s 501“ osvojio je nagradu „Lazar komarčić“ i ponovo doveo autorku u uži krug za NIN-a, ali je znatno obimnije delo te nezgodno za igre ovog tipa, ali ima našu preporuku.

„U romanu Strah i njegov sluga, malčice pozamašnom za današnje književne fast food standarde – blizu 300 stranica – Novakovićeva vešto i lepršavo, idejno i značenjski prebogato no ne i celomudreno, plete priču o pojavi vampira Tamo Negde Dole, na vazda mračnom Balkanu (koji je, zar ne, njihova postojbina) , priču u kojoj se mešaju horor i fantazi obrasci s postmodernističkim poigravanjem svakovrsnim citatima i referencama, ama bez endemske domaće postmodernističke gnjavažnosti, priču u kojoj je istorija – izvrnuta – naglavačke mizanscen za humorno, prijatno povlačenje čitaoca za nos: taman što se navikne na jednu „podelu uloga“, taman što formira svoj „horizont očekivanja“, čitalac biva odvučen na neku sasvim drugu stranu.“ Teofil Pančić, „Vreme“

Knjiga je imala više izdanja, mogu se lako naći verzije „Lagune“ i „Everest medije“, a trebalo bi da imate sreće i u biblotekama. Prijatno vam čitanje, i dođite da popričamo o delu.

Komentari