Druga sesija foruma MEDIJI U SRBIJI U DIGITALNOM DOBU

Organizacija: Dom oladine Beograda, Izdavačka kuća CLIO i udruženje Biblioteka plus
Učešće na Forumu je besplatno. Obezbeđen je simultani prevod i radni materijal. Prijave možete slati na mejl info@clio.rs do srede, 6. aprila u 17č. Broj mesta je ograničen. Za dodatne informacije možete se obratiti na telefone (011) 3035 696 i 2624 344 ili mejl ijelic@clio.rs.

 
Uvodno predavanje: ŠTA O MEDIJIMA UČIMO OD MLADIH
Predavač: Endi Radok (Univerzitet Monaš, Melburn), autor knjige Mladi i mediji (Clio, 2015)
 
Učesnici panel diskusije: Milena Dragićević Šešić, Univerzitet umetnosti; Aleksandar Luj Todorović, Univerzitet umetnosti; Ana Martinoli, Fakultet dramskih umetnosti; Dalibor Petrović, Filozofski fakultet; Đorđe Krivokapić, Fakultet organizacionih nauka i Fondacija Šer
 
 

 
Forum Mediji u Srbiji u digitalnom dobu pokrenut je s ciljem da okupi domaće i inostrane stručnjake i ponudi delotvoran susret struke sa najnovijim teorijskim i praktičnim iskustvima uz istovremeno promišljanje sopstvenih pozicija i mogućnosti za rešavanje uočenih problema.
 
Prva sesija Foruma održana je 4. marta 2016. u Medija centru Beograd, a program skupa bio je zasnovan na knjizi Evropski mediji u digitanom dobu, autora Ričarda Ruka, predavača na Školi za ekonomiju i pravo u Berlinu (HWR Berlin School of Economics and Law), ujedno i učesnika ovog skupa. Pored njega u diskusiji su učestvovali dr Miroljub Radojković, profesor na Fakultetu političkih nauka, dr Rade Veljanovski, takođe profesor na Fakultetu političkih nauka, Dragan Janjić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Vladan Joler iz Šer fondacije. Snimak foruma možete pogledati ovde  https://www.youtube.com/watch?v=YoB17U2k-g8
 
Druga sesija posvećena je mladima kao publici i medijskoj pismenosti, a uvodno predavanje održaće Endi Radok, autor knjige Mladi i mediji (Clio 2015).
 
ENDI RADOK (Andy Ruddok)
profesor je  na australijskom Univerzitetu Monaš, bavi se istraživanjem medija i redovno objavljuje knjige i radove u stručnim časopisima, posvećene nasilju u medijima, političkim ličnostima, reality televiziji, kampanjama za zdrav život, sportu u medijima, teoriji masovnih komunikacija i slično. Pre knjige Mladi i mediji objavio je i knjige Understanding Audiences (2001) i Investigating Audiences (2007). Radio je kao predavač na univerzitetima u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Kini i na Novom Zelandu. Među omiljenim temama su mu medijska publika, korisnici medija i politika popularne kulture.
 
 
Endi Radok
MLADI I MEDIJI
 
prevela sa engleskog Jelena Petrović
broširani povez, latinica, F 23.5 x 16, S 298
 
Kako mladi reaguju na reklame za alkoholna pića? Da li su mediji zaista uzrok masovnih oružanih napada u školama? Da li su strahovanja zbog uticaja nasilja u medijima na mlade opravdana? Ove i druge aktuelne teme u vezi s medijima obrađuju se u knjizi, a studentima i istraživačima daju se dragoceni saveti o izboru predmeta istraživanja, pristupu naučnom radu i strukturisanju medijskih studija.
Autor ove zanimljive studije nastoji da odgovori na pitanja zašto je društvo zabrinuto zbog uticaja medija na mlade i da li su mladi danas tek bespomoćne žrtve medijskih korporacija i politike koju one zastupaju, ili im pak, medijska pismenost omogućava da prozru namere kreatora medijskog sadržaja i iskoriste medijsku pažnju u vlastitom interesu.
Način na koji mladi koriste medije ili na koji su u njima predstavljeni zanimljiva je tema za proučavanje, jer pokazuje kako mediji struktuiraju ideje pomoću kojih shvatamo svet. Mladost, u smislu identiteta, više ne pripada samo mladima; to je atribut koju mnogi prisvajaju, i to uz pomoć medija.

Komentari