Tribina: NAJDRAŽI AMERIČKI ČETNICI

Ciklus tribina SRED ČETKICA, BAJONETA…
Okrugli stolov o zabranjenim temama srpskog i jugoslovenskog stripa.
Učestvuju: dr Kosta Nikolić, istoričar i Zoran Stefanović, istoričar pop-kulture i pisac, moderator i urednik ciklusa.
Jugoslovenska vojska u otadžbini (kolokvijalno zvana “četnici”) dobila je sopstveni mikrožanr u stripu još 1941. godine.

Za vreme Drugog svetskog rata vodeći izdavači stripova u Sjedinjenim Američkim Državama — DC i Marvel (tada Tajmli) — izdavali su stripove o četnicima i njihovoj borbi  protiv fašista, kao deo propagandne podrške Saveznika evropskim gerilcima. Ali je druga ideološka strana, komunistička, brzo reagovala, i to na samom američkom tlu. Skoro osam decenija ovaj okršaj u američkom stripu bio je nepoznat široj javnosti, naročito jugoslovenskoj.

O gostu: dr Kosta Nikolić (1963) iz Instituta za savremenu istoriju,  autor je brojnih radova, uključujući i monografije: “Boljševizacija KPJ. Istorijske posledice”, “Istorija Ravnogorskog pokreta”, 1–3, “Nemački ratni plakat u Srbiji 1941–1944”, “Strah i nada u Srbiji 1941–1944. Svakodnevni život pod okupacijom” i “Drug Tito govori ono što narod misli”.

O ciklusu: Strip se najčešće tretira kao društveno bezazlen, ali su ova umetnost i njeni stvaraoci u Srbiji često bili deo važnih istorijskih događaja — ponekad i u samom središtu. Neki umetnici su i sudbinski platili zbog svog društvenog delovanja ili prosto sklopa okolnosti u kojem su se našli. Ovo su priče o političkim angažmanima stripara, cenzurama, ideološkim sukobima, opredeljivanjima u Drugom svetskom i građanskim ratovima, učešću u propagandi, o smrtnim kaznama, robijama i izgnanstvima, kao i o drugim, nekada zabranjenim temama i neprijatnim tajnama srpskog i jugoslovenskog stripa. Na okruglim stolovima govore istoričari, učesnici događaja, svedoci i članovi porodica.

Komentari