Debata povodom filma “Farenhajt 11/9”: „Kako je došlo do ovoga i kako se izlazi iz ovoga?“

U utorak, 4. decembra od 18 časova u Domu omladine Beograda premijerno će biti prikazan novi dokumentarni film Majkla Mura “Farenhajt 11/9” u 2i Film distribuciji. Nakon premijere publika će imati jedinstvenu priliku da učestvuje u debati Kako je došlo do ovoga i kako se izlazi iz ovoga?“, što je ujedno i ključno pitanje ovog filma. U razgovoru učestvuju eminentni govornici iz oblasti politike, filma i medija: Ivan Vujačić, profesor ekonomije i bivši ambasador u SAD, Veljko Lalić, osnivač i urednik Nedeljnika i Janko Baljak, redovni professor na FDU i filmski i tv reditelj. Tribinu moderira Ana Martinoli, vandredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti.

Na tribini učesnici će razgovorati o važnim pitanjima koje pokreće još jedan Murov dokumentarac. Koliko je Donald Tramp simptom globalnih političkih procesa zasnovanih na populizmu, dominaciji nacionalnog identiteta i besu prema establišmentu? Da li, kao građani (i glasači), danas imamo poverenja u političke institucije, kako da se ono ojača ili ponovo uspostavi? Ko je sve olakšao i omogućio fenomen “Predsednik Donald Tramp”? Šta danas znači politička odgovornost i ko za nju garantuje? O ovim i drugim pitanjima razgovaraćemo sa eminentnim gostima, a publika će imati priliku da postavi pitanja i učestvuje u razgovoru.

 

U sredu, 5. decembra od 18 časova biće održana još jedna premijerna projekcija u Domu omladine Beograda, a film kreće u redovnu bioskopsku distribuciju od 6. decembra.

 

UČESNICI DEBATE:

IVAN VUJAČIĆ, profesor ekonomije i bivši ambasador u SAD (2002-2009)

VELJKO LALIĆ, osnivač i glavni urednik Nedeljnika,

JANKO BALJAK, redovni profesor na FDU i filmski I tv reditelj.

MODERATORKA DEBATE:

ANA MARTINOLI, vanredna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

 

O učesnicima:

IVAN VUJAČIĆ je redovni profesor na  Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na  kome predaje  Osnove  ekonomije, Savremene privredne sisteme i Ekonomiku evropskih integracija. Angažovan je kao gostujući profesor na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu, na kome između ostalih predmeta, predaje predmet  Američki privrdni sistem na master kursu Američke studije.

Kao Fulbrajtov stipendista usavršavao se na Univerzitetu Mičigen u En Arboru. Bio je učesnik  Salzburškog seminara, konferencija  Aspen instituta i uz podršku Kokalis fondacije – Harvard  executive leadership programa.

Član je Predsedništva i Izvršnog odbora Saveza ekonomsita Srbije (SES), Naučnog društva ekonomista Srbije (NDES), Evropske asocijacije za uporedne ekonomske studije i bio je član Izvršnog odbora ove organizacije u periodu 2014-2016.

Nezavistan je član upravnog odbora Eurobanke u Beogradu. Bio je član je upravnog odbora Američke privredne komore u Beogradu (2011-2015), kao i Savezni poslanik na listi Demokratske stranke u periodu 1992-1996. godine i Šef poslaničke grupe u periodu 1994-1996.

Od 2002. do 2009. godine bio je ambasador  u SAD.

 

VELJKO LALIĆ je osnivač i glavni urednik Nedeljnika. Jedan je od najpoznatijih novinara, urednika i kolumnista u regionu. Dobitnik je većeg broja novinarskih nagrada, uključujući i najveće – nagradu “Dimitrije Davidović” za uređivanje. Bio je najmlađi glavni urednik jednog nacionalnog lista.

Lalić je izdavač Njujork tajmsa na srpskom, kao i Mond diplomatika. Autor je brojnih istorijskih feljtona i istorijskog bestelera “Knez Pavle, istina o 27. martu”.

Master studije završio je na Univerzitetu u Beogradu. Rođen je 1976. godine.

 

JANKO BALJAK je diplomirao filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Autor je više igranih i dokumentarnih filmova koji su sa uspehom prikazivani, kod nas i u svetu, i višestruko nagrađivani. Režirao je desetine emisija kulturno-umetničkog programa TV Beograd. Jedan je od osnivača filmske i TV produkcije nezavisnog beogradskog radija “B 92”

Od 2009-2014 godine bio je umetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. jednog od najstarijih filmskih festivala u Evropi.

Redovni je profesor  Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, gde predaje dokumentarni film.

 

ANA MARTINOLI je vanredna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Predaje na modulima iz oblasti teorije medija, menadžmenta medija, medijskih politika, digitalnih medija, kao i na UNESCO MA Chair in Cultural Policy and Management.

Od 1997. do 2014. godine bila je angažovana na radiju B92, na pozicijama novinarke, producentkinje programa i direktorke programa. Autorka je dokumentarnog radio serijala povodom 25 godina radija B92, a kao konsultantkinja i voditeljka sarađivala je na dokumentarnom TV serijalu “U mreži”, u produkciji SHARE Fondacije.

Objavila više stručnih i naučnih tekstova, kao i monografiju “Strategije programiranja komercijalnog radija – Kako se pravi dobar radio” (Samizdat B92 & Institut FDU, 2015).

Rođena u Beogradu 1975.

Komentari