Danilo Kiš – 80 godina

Organizacija: Arhipelag i Dom omladine Beograda

U 19č: Razgovor: Danilo Kiš ili poslednje pribežište zdravog razuma. Govore: Mihajlo Pantić, Muharem Bazdulj, Gojko Božović. Moderator: Tamara Krstić.
U 20 č: Projekcija TV drame Danilo Kiš Noć i magla

Ulaz je slobodan, izbor je jednostavan: ne možete pogrešiti.

U godini u kojoj se navršava 80 godina od rođenja Danila Kiša Arhipelag je objavio Dela Danila Kiša u deset knjiga. U ovom izdanju, koje je priredila Mirjana Miočinović, nalazi se celokupna fikcijska književnost Danila Kiša, od priča i novela do romana, od pesama do pozorišnih i TV drama i filmskih scenarija. U ovom izdanju nalaze se rani romani Mansarda i Psalam 44, potom knjige iz porodičnog ciklusa: Rani jadi, Bašta, pepeo i Peščanik, tri knjige iz piščevog novelističkog ciklusa: Grobnica za Borisa Davidoviča, Enciklopedija mrtvih i posthumno objavljena knjiga Lauta i ožiljci, Pesme/Elektra i knjiga drama i filmskih scenarija Noć i magla.

Ranije je Arhipelag objavio Izabrane poetičke spise Danila Kiša u tri knjige koji obuhvataju Čas anatomije, Gorki talog iskustva, kao i Poslednje pribežište zdravog razuma, knjigu izabranih eseja u kojoj Kiš odgovara na pitanje: „Zašto pišem?“ i u kojoj kaže koja su dva ključna pitanja na kojima polažu ispit svi pisci XX veka.

Danilo Kiš je pisac koji ima ne samo tumače nego i čitaoce. I on svoje čitaoce neprestano stiče u novim generacijama. Upravo zato je neophodno da dela Danila Kiša stalno budu dostupna.
Knjige Danila Kiša, bolje od ma čega drugog, pokazuju da sve nije književnost, ali da književnost može biti najbolji deo našeg iskustva.

„…u tom večnom kruženju iluzije i stvarnosti, stvarnosti i iluzije, po tom veličanstvenom mehanizmu koji ne dozvoljava da se svet obesmisli, da reči izgube svoje značenje.“

Danilo Kiš (1982)

Komentari