Panel diskusija: VERSKI EKSTREMIZAM KAO GLOBALNO BEZBEDNOSNO PITANJE

Učesnici: prof. dr Zoran Dragišić, profesor i stručnjak za bezbednost, Fakultet bezbednosti, UB; dr Marko Nikolić, Institut za međunarnodnu politiku i privredu, UB; Marko Veković, politikolog religije, Fakultet političkih nauka, UB; Muftija Muhamed Jusufspahić, Islamska zajednica Srbije i dr Nikola Knežević, politički teolog, Centar za istraživanje religije, politike i društva.

Organizacija: Dom omladine Beograda, Centar za istraživanje religije, politike i društva (CIRPD) u saradnji sa Hrišćanskim kulturnim centrom „dr Radovan Bigović“
Moderator: Sergej Beuk, uradnik programa, Dom omladine Beograda

 

Nedavni zločin koji je počinjen u redakciji francuskog satiričnog nedeljnika ” ŠARLI EBDO” još jednom je postavio pitanje opasnosti i posledica rastućeg verskog ekstremizma i terorizma kao globalne i lokalne pojave. S obzirom na činjenicu da je prostor Zapadnog Balkana i dalje podeljen raznim antagonizmima koji pored entičkih, političkih pitanja uključuju i ona koji spadaju u domen vere i religije, postaje jasno koliko je važno da se pitanju verskog ekstremizma pristupi iz različitih uglova: sociološkog, politikološkog, bezbednosnog i teološkog. Nije nepoznato da na prostorima zemalja bivše Jugoslavije postoje fundamentalističke frakcije, što pogoduje razvoju i širenju verskog ekstremizma i na prostoru Srbije, predstavljajući tako i bezbednosno pitanje.

Posmatrajući globalni kontekst važno je reći da čuvena Huntingtonova teza svakim danom iznova dobija sve veći značaj a savremeni visokosekularizovani evropski kontinent se nalazi pred ivicom sukoba istočne i zapadne kulturne i verske civilizacije. Linija konflikta i razdvajanja uslovljena je razlikama u kulturnim i verskim identitetima, propasti multikulturalizma, zapadne indolentnosti prema specifičnostima istoka i nezaustavljim Islamističkim ekspanzionizmom i verskim fundamentalozmom za kojeg Evropa nema adekvatan odgovor.

Kakve posledice ovakve promene globalnom i lokalnom kontekstu mogu da imaju po bezbednost i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana i šire?
Kakva je uloga dominatnih religija u kontekstu suzbijanja ili jačanja verskog esktremizma?
Koliko geopolitički faktori utiču na razvoj nepovoljne bezbednosne situacije u regionu?
Gde je granica između slobode govora i povrede verskih osećanja i prava?
Nije li verski ekstremizam i sam po sebi blasfemičan?

Ovo su neka od pitanja o kojima će se razgovarati u okviru ove i narednih tribina.

Tribina je uvod u naučni skup kojeg će Centar za istraživanje religije, politike i društva(CIRPD) i Hrišćanski kulturni centar „dr Radovan Bigović“ organizovati na proleće.

Komentari