34. BDŽF Tribina: Srpski džez – I tamo i ovde

Učesnici: Irina Karamarković, Uroš Spasojević i Dejan Ilijić, džez muzičari (Srbija), Bob Weir, džez kritičar (Velika Britanija)

Moderator: Nikola Marković, novinar portala espreso.rs III programa Radio Beograda

 

Već decenijama najtalentovaniji domaći džez muzičari, u potrazi za boljim obrazovanjem i uspehom u branši, sreću traže van granica zemlje, pre svega u Gracu ili na čuvenom Berkli univerzitetu u Sjedinjenim Američkim Državama. U poslednjih dvadesetak godina srpski muzičari su ostvarili manje ili više uspešne karijere u mnogim državama, od već pomenutih Austrije i SAD, do Francuske, Španije, Holandije, Nemačke, i drugih zemalja.  Međutim, naročito u poslednjih desetak godina, značajan broj muzičara gradi karijeru upravo iz Srbije, razbijajući predrasude da se karijera može napraviti samo „u emigraciji“.  Mnogi su se, nakon završetka obrazovanja, vratili i nastavili da grade karijeru u Srbiji, drugi se školuju na katedri za džez muziku FMU, dok treći balansiraju između života i rada na domaćem terenu, te izdavanja albuma i koncertne aktivnosti na svetskoj pozornici.

Svaki od ovih pristupa nosi svoje mane i prednosti, ali ovim  muzičarima je zajedničko da žele da se ostvare kao umetnici u okviru izraza koji su odabrali, te obezbede egzistenciju i prestiž izvodeći muziku koju vole. Dugo godina je vladao mit (ili pravilo) da domaći muzičar može da ostvari uspeh u inostranstvu samo ako izvodi muziku sa specifičnim etno elementima karakterističnim za ovo podneblje, a egzotičnim inostranom slušaocu. Nove generacije domaćih džez muzičara, stasale tokom dvehiljaditih, sve više se okreću autorskom izrazu u domenu savremenog i avangardnog džeza koji je lišen asocijacije na geografsko poreklo, te se novom kreativnošću približavaju svetlima svetskih pozornica i prave diskografske iskorake na Evropskom i Američkom tlu.

Na tribini u okviru 34. Beogradskog džez festivala u Domu omladine Beograda, pokušaćemo da tematizujemo neka od ključnih pitanja koja zanimaju domaće džez muzičare, a koja su usmerena ka što kvalitetnijoj prezentaciji njihovog rada domaćem i stranom auditorijumu, novinarima, izdavačima, i koncertnim organizatorima. Ova tema jednako će biti zanimljiva i publici, koja prati i vrednuje rad domaćih džezera.

Naši gosti biće srpski džez muzičari koji su ostvarili proboj na međunarodnoj muzičkoj sceni.

Komentari