Bojana Nikolić i Srpski glasovi na TODO MUNDO festivalu u DOB-u

Drugi TODO MUNDO World Music Festival počinje sutra, 18. aprila, uvodnim koncertom klape Kambi od 20h u Domu sindikata. Naredna dva dana publiku očekuju još četiri koncerta u Domu omladine Beograda. Obe večeri, 19. i 20. aprila, nastupima turskih muzičara (Café Aman Istanbul i Baba Zula) prethodiće premijerno izvedeni novi projekti naših talenata, među kojima ćemo 20. aprila od 20h imati priliku da prisustvujemo koncertu Bojane Nikolić i Srpskih glasova, prvi put na međunarodnoj sceni sa svojim istraživanjem naše izvorne muzike.  

Ulaznice za obe večeri TODO MUNDO World Music Festivala u Domu omladine su u prodaji preko EVENTIM mreže, a cena je 1000 dinara. Ulaznica uključuje oba koncerta koja se održavaju jedne večeri.

******************************************************

Organizacija: Dom omladine Beograda, Ring Ring i Long Play
Festival podržali: Kancelarija za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske, Air Pegasus, Ambasada Kraljevine Norveške

******************************************************

“Na koncertu će biti izvedeni neki od najstarijih vokalnih oblika sa Balkana, otpevani autentično, bez instrumentalne pratnje. Publika će moći da čuje pesme na `na glas`, `na bas`, `kantalice`, `potresalice`, `gange`, `groktalice` i druge vokalne oblike iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Bugarske,“ kaže Bojana Nikolić.

 

Od ovogodišnje selekcije Festivala, Bojana, pre svega, preporučuje nastup grupe Café Aman Istanbul: „Oni divno izvode rembetiko muziku. Takođe, koncert Marka Markovića i Jovana Pavlovića će sigurno biti pun virtuoznosti, stilskih i muzičkih iznenađenja. I ostali izvođači su interesantni i raznovrsni, sigurna sam da će publika uživati.“

 

Ova nadarena umetnica završila je etnomuzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a prošle godine Bojana je objavila album „Oj, goro“, na kojem se, pored trinaest tradicionalnih pesama koje je sabrala, nalazi i njena autorska kompozicija „Moja zemlja“: „Album Oj, goro’ i dalje promovišem. Dobijam zaista lepe kritike, čak i od ljudi koji slušaju sasvim druge žanrove. Tradicionalne pesme nose vrednosti koje su večne, te se nadam da će i interesovanje za CD-om trajati. Mediji već godinama prate i podržavaju moj rad.“ ističe Bojana.

 

  

 

Na koncertu u Domu omladine sa Bojanom će nastupiti polaznice njene „Škole srpskog i balkanskog tradicionalnog pevanja“Srpski glasovi, sa kojima će nastaviti da bude koncertno aktivna. O svom pedagoškom radu, Bojana kaže: „Rad sa ljudima je višestruko inspirativan. Ako je neko dobar instrumentalista ili pevač ne znači da je ujedno i dobar profesor. Trudim se da svoje znanje ne mistifikujem, već da na najjednostavniji način rešavam pevačku problematiku svojih polaznika. Veoma sam srećna što mogu svoje znanje da prenosim na druge, to je ujedno i rad na meni samoj. Posebno mi je zadovoljstvo što će na koncertu u Domu omladine nastupati najbolje polaznice moje Škole ‒ Srpski glasovi.“

 

Izuzev škole pevanja, Bojana je 2010. godine osnovala agenciju „Balkan culture heritage“, sa ciljem očuvanja kulturnog nasleđa Srba i drugih naroda na Balkanu: „Kroz Agenciju sam pravno objedinila svoju koncertnu aktivnost, školu pevanja i izdavačku delatnost. Na taj način sam sama sebe zaposlila; plaćam mesečni porez, iznajmljujem prostor u kom radim, pišem fakture i sve što je potrebno za održavanja firme. Tu sam jedina zaposlena i obavljam sve poslove,“ ističe Bojana Nikolić.

 

Izuzev uvodnog dešavanja u četvrtak, 18. aprila u Domu sindikata, preostala dva festivalska dana u Domu omladine publika će, pored koncerta Bojane Nikolić i Srpskih glasova 20. aprila, koji će prethoditi nastupu turske grupe Baba Zula, 19. aprila od 20h moći da čuje premijerno izveden projekat Marka Markovića i Jovana Pavlovića, a nakon ovog koncerta, u Velikoj sali DOB-a nastupiće Café Aman Istanbul!

 

 

Komentari