Čak Profet u okviru evropske turneje 17. aprila u DOB-u

Čak Profet, „nekrunisani profesor škole roka” i autentična rokenrol legenda, sviraće u okviru prolećne evropske turneje “PANIC IN THE TEMPLE” dva koncerta u Srbiji, od kojih će prvi biti 16. aprila u Novom Sadu. Dan kasnije, 17. aprila od 21h očekuje nas nastup u Beogradu, u sali Amerikana Doma omladine. Za razliku od solo koncerta održanog pre 4 godine u Velikoj sali DOB-a, Čak će ovog puta nastupiti sa svojim pratećim bendom, The Mission Express, koji čine njegova harizmatična i talentovana supruga Stefani Finč (klavijature, glas), Džejms De Prato (gitara), Rasti Miler (bas) i Kajl Kaprista (bubanj).

Gosti-domaćini beogradskog koncerta biće ,,svetska, a naša“ rok atrakcija Milana Glavaškog, Rebel Star.

 

Čak navodi da se veoma živo seća svog prvog gostovanja u Beogradu: “Bilo je to sjajno iskustvo, svi su bili jako ljubazni, hrana fantastična, a publika je bila nešto posebno. Posle svih putovanja kroz Ameriku, Meksiko, zapadnu i istočnu Evropu, moram da kažem da je publika u Beogradu vrlo pametna, posvećena i slušalački iskusna. Mnogo ‘komercijalnija’ mesta poput brojnih gradova u Nemačkoj postala su žrtve popularne ili klupske kulture, kao da je njihova trendi publika izrasla iz komercijalnih i modernih radio stanica. Kod vas sam video tradiciju u slušanju dobre muzike,” ističe Čak Profet.

 

Kako sam kaže, rokenrol muzika je odgovorna za veliki deo njegovog obrazovanja: ”Sve što sam naučio o životu, naučio sam slušajući ploče: Lu Rida, pa onda grupu The Clash koja je pričala o Džou Ilaju, onda sam otkrio Džoa Ilaja, pa sam preko njega naučio više o teksaškoj muzici… Jedna stvar je vodila ka drugoj. Springstin je takođe bio veliki učitelj ‒ on je u svojim pesmama citirao ljude poput reditelja Džona Forda, pričao je o Vudiju Gatriju, Roju Orbisonu, Dvejnu Ediju…. Springstin je jednostavno pokazao šta sve možeš da uradiš jednom pesmom. Ja se i danas vraćam onom mršavom, romantičnom mladiću u njemu, iako ne možemo da ostanemo adolescenti zauvek. Sa druge strane, i život u San Francisku je prava životna lekcija. Tu sam saznao mnogo toga o politici, snalaženju u okvirima sistema, o ljudskim pravima i seksulanim slobodama, o izražavanju ličnih i verskih ubeđenja, o filmskoj i tv industriji… Za nekoga ko je kao ja rođen u malom konzervativnom mestu, San Francisko je veoma uzbudljivo životno iskustvo,”objašnjava Čak.

 

Lu Rid je autor koji je za Profeta simbol rokenrola: “On je osoba koja uvek pruža izazov slušaocu i u isto vreme i sam odgovara na razne izazove. U njegovim pesmama ‘žive’ ljudi koje ne nalazite često oko sebe. Nešto u vezi s njim za mene predstavlja samu suštinu rokenrola. Pored toga, mislim da je on najpametniji glupan na svetu.”

 

Domaća podrška na koncertu u Beogradu biće internacionalni sastav Rebel Star koji predvodi Milan Glavaški. Miljenici beogradske publike kažu: “Srećni smo što ćemo nastupiti ispred jednog od najboljih američkih autora i izvođača. Chuck Prophet i Mission Express su definicija kvalitetnog američkog živog nastupa, dokaz da sjajne pesme treba izvoditi iskreno i jednostavno. Rebel Star će svirati nekoliko pesama koje do sada nismo izvodili u novoj postavi i slično kao na nastupu 9. februara u DOB-u pokriti materijal sa sva tri albuma. Ako vreme dozvoli, bend će izvesti i jednu novu pesmu,” ističu članovi grupe.

 

Ulaznice su još danas u pretprodaji po ceni od 1200 dinara,  na dan koncerta ulaznice će biti u prodaji po ceni od 1500 dinara, na svim prodajnim mestima Eventima, u kafeu Šikarica (Skadarska 22) i prodavnici ploča Pinball Wizard (TC Eurocentar, Makedonska 30).

 

 

 

Komentari