BISERI IZ UPRAVNIČKIH FIOKA 3.0

Ciklus javnih čitanja još neizvedenih domaćih drama “Biseri iz upravničkih fioka”, koji je pokrenula Ustanova kulture Parobrod, nastavlja se nakon kraće pauze, 10. februara, ojačan koproducentskim učešćem Doma omladine Beograda. Ovaj program u protekle dve godine prepoznat je kao jedna od retkih inicijativa čiji je primarni cilj podržavanje stvaralaštva mladih.

Koprodukcijom sa Domom omladine Beograda, UK Parobrod teži da dopre do još šireg auditorijuma. Dom omladine Beograda prepoznao je važnost ovog jedinstvenog programa, koji se sasvim prirodno uklapa u njegovu programsku politiku, te je zato spremno odgovorio na poziv za saradnju i koprodukciju. Uredništvo Doma omladine će kreativno učestvovati u osmišljavanju i realizaciji programa, a pojedini segmenti programa će se odvijati u prostorima DOB-a.

“Biseri iz upravničkih fioka” i ove sezone nastavljaju da pronalaze tekstove koji postavljaju bitna društveno-angažovana pitanja ili pak predstavljaju autentičnu sliku kreativnih svetova novih, mladih autora koji tek stupaju na scenu savremenog dramskog pisanja u našoj zemlji. Drame čitaju profesionalni glumci, režiraju profesionalni reditelji. Naš cilj je da svako javno čitanje u što većoj meri bude nukleus buduće predstave kako bi upravnici pozorišta, dramaturzi, ljudi koji odlučuju koji će se tekstovi postavljati na repertoarima pozorišta, imali priliku da čuju ove tekstove i prepoznaju njihov značaj i repertoarski potencijal.

Novina u trećem ciklusu „Bisera“ je pokretanje pratećih panel diskusija koje će se, inspirisane društvenim problemima obrađenim u izabranim tekstovima, održavati u svrhu još intenzivnijeg isticanja neminovne povezanosti umetnosti i društveno-angažovanog aktivizma. Verujemo da će nova sezona  biti najposećenija do sada, jer će još aktivnije krenuti u misiju buđenja svesti o tome kako umetnost, pre svega mladih autora, može i mora da pomogne jednom društvu da bude bolje, tolerantnije, svesnije kako stranputica tako i dobrih puteva kojima može krenuti. “Umetnost kao oruđe društvene promene” mogao bi biti nezvanični moto ove sezone “Bisera”.

Ponedeljak, 10. februar u 20:00 / UK Parobrod
Neda Radulović: „60 SEKUNDI ZA ČISTIJI BEOGRAD“

Ulaz je slobodan!

Zbog svega gore navedenog tekst Nede Radulović “Za čistiji i lepši Beograd” najbolji je mogući izbor da se otpočne ova sezona programa javnih čitanja. Tragično ubistvo Brisa Tatona poslužilo je kao pozadina na kojoj se, u vrlo modernoj i poetičnoj dramskoj strukturi, u kojoj je jedini pravi lik Hor huligana, obrađuje sav mrak ksenofobije koja je postala obrazac naše stvarnosti ali i, mnogo dublje,  ponire u  srž velike, razarajuće, nagomilane mržnje koja postoji u mladim ljudima spremnim da izađu na ulicu i ubiju nekoga jer je u bilo kom smislu drugačiji od njih. Nasleđe vremena koje smo preživeli, mračni pečat koji na omladinu utiskuje zatvoreno društvo u kom se frustracije gomilaju do kritične tačke ključanja, na uzbudliv način prikazane su u ovom tekstu. Dramu će režirati mladi beogradski reditelj koji se već uspešno osvedočio u raznim eksperimentalnim formama koje spajaju dramski teatar i muziku, Aleksandar Nikolić.

Premijeru javnog čitanja drame pratiće i panel diskusija sa temom “Maloletničko nasilje i nasilje među navijačima fudbalskih klubova” na kom će govoriti niz eminentnih stručnjaka iz oblasti koje obrađuju ovaj fenomen, umetnika zainteresovanih za ovu temu ili koji su ovu problematiku već obrađivali u svojim delima, i zainteresovane publike podstaknute javnim čitanje da iznese svoja mišljenja i uvide o ovoj temi.

Komentari