Berlinski pobednik na otvaranju 70. Martovskog festivala

Na svečanom otvaranju jubilarnog, 70. Martovskog festivala, 28. marta od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, biće održana ekskluzivna, regionalna premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Na brodu Adaman“ francuskog reditelja Nikole Filibera, koji je nedavno osvojio Zlatnog medveda za najbolji film na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

 

Film „Na brodu Adaman“  (Sur l’Adamant / On the Adamant /2022, 109’ / Francuska, Japan) govori o jedinstvenoj dnevnoj bolnici, plovećem objektu „Adaman“. Brod je smešten na Seni u srcu Pariza, prima odrasle osobe koje pate od mentalnih poremećaja, pruža im negu i pomaže im da se orijentišu u vremenu i prostoru, da se oporave ili održe vedar duh. Tim na čelu ustanove spada u one koji pokušavaju da se maksimalno odupru propadanju i dehumanizaciji psihijatrije. Film nas poziva da se ukrcamo na brod i upoznamo pacijente i negovatelje koji ga svakodnevno održavaju u životu.

Nikola Filiber je rođen u Nansiju u Francuskoj, 1951. godine. Studirao je filozofiju i započeo filmsku karijeru 1970-ih kao pomoćnik režisera Renea Alija, Alena Tanera i Kloda Gorete. Od 1985. do  1987. režirao je alpinističke i ostale sportske filmove za televiziju. Nakon nekoliko kratkih filmova, režirao je svoj debitantski dugometražni dokumentarni film „Grad Luvr“ 1990. Njegov portret orangutana Nenet, prikazan je na Berlinale Forumu 2010. Od 2002. njegovi filmovi su prikazani na više od sto retrospektiva i revija širom sveta. Za film „Na brodu Adaman“ osvojio je nagradu „Zlatni medved“ na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2023. godine.

Foto: Michel Crotto

*************************

Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće održan od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja. Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće 6 dana i biće u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja, kakvog do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji.

**********************************************

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Organizator i izvršni producent  festivala je Dom omladine Beograda.

Festival su podržali: Jugoslovenska kinoteka, Austrijski kulturni forum, Zastava film, Filmske novosti, Francuski institut u Beogradu, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Komentari