70. MARTOVSKI FESTIVAL: MIHAJLO P. ILIĆ ILKE I BOŽIDAR KALEZIĆ DOBITNICI NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

Nagrada za životno delo 70. Martovskog festivala ravnopravno se dodeljuje dvojici autora koji imaju velike zasluge za domaću kinematografiju – Mihajlo P. Ilić Ilke i Božidar Kalezić, odlučio je Odbor manifestacije.
Nagrade će biti uručene na svečanom otvaranju 70. Martovskog festivala, 28. marta 2023. sa početkom u 19 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Mihajlo P. Ilić Ilke je srpski filmski reditelj, montažer, producent i teoretičar filma. Njegova filmska aktivnost počela je u okviru nekadašnjeg Kino kluba Beograd, gde je držao kurseve kinoamaterima. Istovremeno je montirao igrane filmove mnogim autorima, među kojima su Kokan Rakonjac, Živojin Pavlović, Mića Popović, Saša Petrović, ali i mnoge kratkometražne i dokumentarne filmove. Samostalno je režirao dugometražni igrani film „Prirodna granica“, kao i veliki broj kratkih i dokumentarnih filmova, za koje je dobijao najvažnije nagrade na Martovskom festivalu (Gran pri za najbolji film festivala – „Markale“ 1999, nagradu za najbolji dokumentarni film – „Presuda“ 1998…) i na drugim festivalima širom sveta („Zlatni vitez“ u Rusiji…). Početkom devedesetih godina prošlog veka formirao je producentsku kuću u kojoj je više desetina mladih ljudi dobilo priliku da napravi samostalne kratkometražne filmove na 35 milimetarskoj traci. Istovremeno se bavio filmskom teorijom, a njegova najpoznatija knjiga „Serbian Cutting“ objavljena je u izdanju Filmskog centra Srbije. U rukopisu mu je obimna knjiga o Kino klubu Beograd, odakle su potekli neki od naših najznačajnijih „crnotalasnih“ reditelja. Značaj Ilićevog rada kao dokumentariste nije samo u estetskom kvalitetu njegovih filmskih ostvarenja, već i u angažovanoj analizi montažnih postupaka.

Božidar Kalezić je čuveni srpski dokumentarista i nekadašnji urednik dokumentarnog programa Radio-televizije Srbije. Završio je režiju na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Huga Klajna. Reditelj i autor nekoliko stotina televizijskih emisija i dokumentarnih filmova: „Moj život u umetnosti, portreti umetnika“ (1974-1994), „Trilogija o Milanu Konjoviću“ (1973), „Politički osuđenici“ (1986), „Da li su zidovi zatvora zidovi pakla“, o životu u jugoslovenskim zatvorima (1987), „Stvaraoci“ (1987-1990), „Treptači svemira ili zapis o zatvorskoj ludnici“ (1989), „Jutro i magle“ (1992), „Tri sužnja socijalizma“ (1992), „Sudbina porodice Mićić“ i „Balada o životu“ (1993). Za dokumentarni film „Naša je pobeda“, koji govori o plasmanu FK „Crvenka“ u Prvu saveznu ligu Jugoslavije, dobio je prvu nagradu na prestižnom međunarodnom filmskom festivalu u Oberhauzenu. Dobitnik je nagrade na nekadašnjem televizijskom festivalu u Neumu, nagrade „Duda Timotijević, kao i Oktobarske nagrade grada Beograda. Autor je knjige „Televizija tvrđava koja leti“. O njemu je snimljeno više od deset emisija, a napisane su i dve knjige „Venci od trnja Božidara Kalezića“ i „Televizija kao sudbina“.

 

*************************

Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće održan od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja. Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće 6 dana i biće u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja, kakvog do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji.

**********************************************

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Organizator i izvršni producent  festivala je Dom omladine Beograda.

Festival su podržali: Jugoslovenska kinoteka, Austrijski kulturni forum, Zastava film, Filmske novosti, Francuski institut u Beogradu, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Komentari