Austrijska revija kratkog filma na 70. Martovskom festivalu

U okviru celine “REGIONALNA PANORAMA” 70. Martovskog festivala, 31. marta od 19 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda biće održana Austrijska revija kratkog filma, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom Beograd. Na programu su tri filma – srpske premijere, kratka ostvarenja kvalifikovana za učešće na Austrijskoj filmskoj nagradi.

 

Austrijska revija kratkog filma (Die Österreichische Kurzfilmschau) je saradnja Austrijske filmske akademije i Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove. Projekat je prvi put predstavljen 2012. godine na Međunarodnoj kulturnoj konferenciji u Beču i od tada se sprovodi svake godine. Selekcija može obuhvatiti kratke igrane, dokumentarne i eksperimentalne filmove, animacije i muzičke spotove. Svake godine formira se nova selekcija koja uključuje one austrijske kratke filmove koji se kroz nagrade i uspehe na festivalima kvalifikuju za učešće na Austrijskoj filmskoj nagradi u kategoriji „Najbolji kratki film“. Odabrani filmovi kreću na jednogodišnju turneju po svetu.

Ovogodišnja selekcija svoju srpsku premijeru imaće na Martovskom festivalu, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom Beograd.

Fabiu (2022/ 28′)

Režija i scenario: Stefan Langthaler

Uloge: Kristóf Gellén, Birgit Stimmer, Günter Tolar

Produkcija: Victoria Herbig, Sebastian Schmidl

Osamdesetogodišnji penzioner Artur živi u skromnoj opštinskoj kući u Beču. Već neko vreme s ljubavlju se brine o svojoj teško bolesnoj supruzi Marti, a pomagale su mu samo medicinske sestre. Kad zatekne novog mađarskog negovatelja Fabiua na svom pragu, njegova rutina je prekinuta. Ali, ubrzo se dvojica muškaraca zbližavaju i u Arturu počinju da rastu osećanja želje i potisnute čežnje.

Ženski fragmenti: Gini i Resi (Frauenfragmente: Gini und Resi /2020 / 43’)

Scenario i režija: Sophie Gmeiner

Produkcija:  Sophie Gmeiner, Nils Schröder

Nakon što je godinama, uprkos mentalnoj bolesti, uspevala da vodi samostalan život, Resi (59) prelazi u lokalni starački dom u Tirolu. Nekonvencionalna Gini (61) je Resina sestra, starateljka i najbliža saveznica. Neuništivi smisao za humor ih drži zajedno, iako su obe u životu mogle naći razloga da klonu duhom. U proleće 2020. Resi je umrla od posledica korona infekcije.

 

Goli muškarci u šumi (Nackte Männer im Wald /2022 / 30’)

Režija: Paul Ploberger

Scenario: Benjamin Kornfeld, Paul Ploberger

Uloge: Stefano Bernardin, Julia Edtmeier, Stefan-Manuel Eggweber, Benjamin Kornfeld

Produkcija: Jakob Widmann

Komplikovan brak: ona ima tumor, on je gej, oboje to drže u tajnosti. Kada njihova ćerka jedinica ode iz kuće, on je spreman da se više ne krije i da počne ispočetka, a ona bi da braku pruži još jednu šansu. Ni jedno ni drugo se neće desiti. On dogovara bizaran „role play“ sastanak, a ona ga špijunira, uverena da ima aferu sa mlađom ženom. Potera može da počne!

 

**************************

Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće održan od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja. Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće 6 dana i biće u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja, kakvog do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji.

**********************************************

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Organizator i izvršni producent  festivala je Dom omladine Beograda.

Festival su podržali: Jugoslovenska kinoteka, Austrijski kulturni forum, Zastava film, Filmske novosti, Francuski institut u Beogradu, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Komentari