Belgrade Lindy Exchange

Takmičenje u plesu, nastup stranih Di-džej gostiju i vrhunskih plesača, mini plesna radionica!

Belgrade Lindy Exchange Swing the Beat organizuje prvi Belgrade Lindy Exchange festival, mali praznik plesa i džeza, a glavno veče održava se u Domu omladine Beograda!

Lindy exchange je poseban koncept plesnog i muzičkog festivala koji u centar zbivanja postavlja kulturu, istoriju i posebnost grada domaćina. Lokalna sving plesna scena, u saradnji sa najboljim džez muzičarima, upoznaje goste, plesače iz inostranstva, sa svojim gradom.

 

Naziv Lindy exchange potiče od skraćenog naziva za LINDY HOP, trenutno najpopularniji sving ples, nastao krajem dvadesetih godina u Harlemu. “Exchange” simboliše upravo razmenu lokalne kulture kroz ples, muziku i druženje, a ujedno i upoznaje lokalnu publiku sa sving džez muzičkom i plesnom kulturom, što je i osnovna misija prvog Belgrade Lindy Exchange festivala. Publika će u subotu imati prilike da se upozna sa nekim od brojnih vrsta sving plesova, poput Charleston-a i Lindy Hop-a, kao i da oseti atmosferu Harlema sa početka 20. veka.

 

Publika će imati priliku da uživau muzici lokalnog sving džez sastava, posebno oformljenog za ovu priliku.

 

Swing the Beat
je udruženje građana i plesna škola, koja širi kulturu vezanu za razvoj i nastanak sving plesova i džez muzike prve polovine 20. veka.

 

Sving je zajednički naziv za grupu plesova koji prate razvoj džez muzike, modu i kulturu 20-ih, 30-ih, 40-ih godina prošlog veka. Njihova misija je da okupe plesače i muzičare koji gaje ljubav prema ovoj vrsti autentičnog muzičkog i plesnog izraza u jedinstvenu scenu. Sving džez je zajednički naziv za grupu plesova koji prate razvoj džez muzike, modu i kulturu američkog podneblja prve polovine 20. veka. Harlem, kao prva asocijacija pomenutog perioda, samo je jedno od najpoznatijih mesta gde su se proslavili velikani sving džeza, poput Glen Milera, Luj Armstronga, Kaunt Bejzija i drugih. Uporedo sa njima ples je bio taj koji je ovaj muzički pravac učinio popularnim. Nekada se džez slušao krišom, i na evropskom tlu je predstavljao važnu vrstu kulturnog i političkog bunta. Iznad svega, muzika i ples bili su zajednički imenitelj za slobodu. Danas sving ples i kultura okupljaju muzičare i plesače svih zemalja sveta, ruše barijere i čine da ljubav prema autentičnom muzičkom i plesnom izrazu živi u punom sjaju, kao u periodu njihovog nastajanja.

 

https://www.facebook.com/swingthebeat

https://www.facebook.com/events/1075490419161066/

 

Komentari