Avanture Pustolova u novoj predstavi na sceni DOB-a

U utorak, 29. aprila od 18 časova na sceni Doma omladine Beograda premijerno će biti izvedena predstava „Pustolov“, po tekstu Vladimira Andrića i u režiji Miroslava Ercegovića. Avanture ovog omiljenog junaka, deca, mladi ali i oni nešto stariji, rado su gledali u televizijskom serijalu RTS-a, ali i čitali u knjizi. Sada nam lik Pustolova i njegove dogodovštine oživljava glumac Marko Stojanović, u saradnji sa sjajnom umetničkom ekipom okupljenom oko ovog projekta.

O svom učešću u predstavi “Pustolov”, Marko Stojanović, glumac i v.d. direktora Doma omladine Beograda kaže: “Pre nekoliko sedmica je dogovoreno da se radi predstava Pustolov po čuvenom tekstu Vladimira Andrića i u režiji i produkciji Miroslava Ercegovića i koprodukciji Doma omladine Beograda. U jednom trenutku je projekat ostao bez glavnog glumca koji je zbog pomeranja pređašnjih obaveza morao da odustane i uloga je ponuđena meni. Uvek sam bio veliki protivnik činjenice da u Srbiji čim postanete upravnik pozorišta u toj kući počinjete da glumite, režirate, dizajnirate, pišete, producirate… Od prvog dana sam izbegavao da bilo šta drugo radim u Domu omladine Beograda, osim upravljanja radnim procesima. U prvom trenutku sam odbio ulogu bez razmišljanja. Kada me je producent ponovo upitao, stavljen sam pred iskušenje da li da pomognem projektu ili ne. Konsultovao sam se sa zaposlenima u Domu omladine, pitao sam ih za mišljenje i stav. Njihovo odobravanje mi je posebno pomoglo da donesem odluku i na tome sam im zahvalan. Nakon nekoliko dana ozbiljnog promišljanja, došli smo do rešenja da sav honorar za izvođenje ove predstave na redovnom repertoaru Doma omladine Beograda poklonim za razvoj besplatnih obrazovnih programa ove kuće, koje sam inicirao pre nekoliko meseci i do kojih mi je posebno stalo. Jedva sam stizao na probe u svoje slobodno vreme, ali ću ipak zaigrati za decu, od kuće koju vodim neću uzeti ni dinara za učešće u ovom projektu, a biću u prilici i da je skromno finansijski pomognem. Zahvalan sam i ekipi Pustolova što je trpela moja kašnjenja  na probe, zbog obaveza koje imam u Domu omladine Beograda, a koje ne znaju za radno vreme.”

Reditelj i izvršni producent predstave, Miroslav Ercegović, kaže da je ideju o tome da napravi predstavu po tekstu Vladimira Andrića dobio još pre desetak godina, kada je pročitao knjigu „Pustolov“.

„Da bih ideju i realizovao, trebalo je odgovoriti na dva pitanja. Ko je Pustolov? i Koji glumac takvog Pustolova može da igra? Kao što znamo, Marko Stojanović je Pustolov. Poznavanje njegovog profesionalnog rada, veštine i glumačkih sposobnosti su bili dovoljna preporuka da mu ponudim pomenutu ulogu. Samim izborom glumca, sam, čini mi se odgovorio i na prvo pitanje, ko je pustolov i kako ja vidim Andrićevog junaka. Stvari ipak nisu tako glatko tekle. Marko je imao problem, nesvakidašnji u današnjim vremenima. Trebalo je pomiriti njegovu funkciju direktora Doma omladine Beograda i igranje u profesionalnoj predstavi u matičnoj kući. Rešenje je našao u tome da se odrekne  honorara od igranja predstava u DOB-u u korist obrazovnih programa koji se održavaju u kući u kojoj je on direktor. Retkost u današnji vremanima, zar ne?”, objašnjava Ercegović.

 
Miroslav Ercegović predstavlja i ostatak ekipe ove predstave: “Ostali akteri, Bojan Mijatović, Bojana Aničić kao koreograf, Sonja Veljanovski i Anđela Krvavac su logičan izbor za uloge koje treba da odigraju. Posebno želim da istaknem saradnju sa Anom Stanić, koja je komponovala muziku za predstavu i koja je toliko dobra da može da živi nezavisno od same predstave. Kostime je radio i kreirao Srđan Perić, sjajni mladi kostimograf, osvedočen u više predstava i TV emisija. Da ne zaboravim mog prijatelja, profesora Rastka Ćirića na nesebičnoj pomoći oko kreiranja kostima za Karkadžua i Orhideju mesožderku. Vladimir Parežanin arh. i njegov kolega Nemanja Petrović su tvorci sjajne šarenolike scenografije. Plakat je dizajnirala Marija Topalović, a već pomenuta Bojana Aničić osmislila koreografiju.”  

 

 

 

 

Predstava “Pustolov” nastala je u koprodukciji Doma omladine Beograda i Zajednice Hrvata u Beogradu “Tin Ujević”. Reditelj Ercegović ističe da se cela ekipa trudila da napravi veselu i duhovitu predstavu, te da publiku očekuje mnogo smeha i dobra zabava.

“Svi narodi i sve kulture imaju svoje junake. Stvarne, izrasle u turbulentnim vremenima, i stvorene u narodnoj mašti kao izraz potrebe za samoodbranom od zla, predrasuda i primitivizma. Tako je i naš narod stvorio mitove od, sa jedne strane stvarnih, Milunke Savić, do izvedenih, kao što je Kraljević Marko. Danas, kada je scena pretrpana kvazi likovima sumnjivih vrednosti, fabrikovanih od medija još sumnjivijih vrednosti, Andrić nam je dao lik Pustolova i pružio mogućnost da, nas i našu decu očistimo od dominacije polusveta, polulikova I polukulture.”, kaže Miroslav Ercegović i poručuje: “Andrićev stil i jezik, briljntna muzika Ane Stanić, sjajna scenografija i razigrani kostimi, uz naravno glumačku igru Marka Stojanovića i ostalih učesnika u predstavi obećavaju zabavu ne samo deci, već i njihovim roditeljima. Da ne zaboravim bake i deke kao posebno dragu publiku.”

Cena ulaznice za predstavu “Pustolov” je 500 dinara, dok na kupljene 4 ulaznice posetioci ostvaruju porodični popust i petu ulaznicu dobijaju besplatno.
Prva repriza “Pustolova” je 6. maja od 18 časova u Velikoj Sali Doma omladine Beograda.

Komentari