Druga strana balkanske kinematografije: Dani bugarskog filma u DOB-u

Od drugog do petog oktobra, u Domu omladine Beograda, održaće se Dani bugarskog filma, u okviru kojih će biti prikazana najznačajnija ostvarenja bugarskih reditelja. Mnoge države Balkana dele sličnu sudbinu: neuspeh socijalističkog sistema, “bolne” tranzicije, degradirane socijalne obrasce. Jedna od tih zemalja bila je i Bugarska.

Nesigurne društvene vrednosti inspirisale su bugarske reditelje da naprave zanimljive filmove. Srpska publika nema priliku da u bioskopima i televiziji pogleda neke od ovih filmova.

 

Sve projekcije biće održane u bioskopu Doma omladine Beograda, a cena ulaznica je 100 dinara. Program je realizovan u saradnji sa Ambasadom Republike Bugarske.

 

Film “Dugi put krokodila” je uzbudljiv dokumentarac o šarmantnom avanturisti i tragaču za zlatom. Žeđ za slobodom naterala je Ljubu da pobegne iz Bugarske. Kod njega je to bekstvo više pitanje instinkta, nego izbor. On je avanturista i građanin sveta. Sudbina ga baca svuda gde postoje izazov i rizik.

Reditelj ovog zanimljivog ostvarenja prisustvovaće projekciji zakazanoj za 2. oktobar, u 19.30 časova u Domu omladine Beograda.

 

“TILT” je više od ljubavne priče. Bugarska na prelazu iz osamdesetih u devedesete nije ni malo sigurno mesto za život. Ovaj film prikazuje izazove ljubavi, emigracije, neprijateljski nastrojene domovine i moralno degradiranog bugarskog društva.

Reditelj Viktor Čučkov je ovim ostvarenjem obezbedio mesto među najboljim stranim filmovima na selekciji za osamdesetčetvrtog Oskara. Film je odlično prihvaćen u Americi (Međunarodni filmski festival u Sijetlu), ali i širom sveta (London, Santa Barbara, Montreal, Geteborg, Singapur…).

Staš (Javor Baharov) je sitan kriminalac, koji se nakon godinu dana provedenih u Nemačkoj vraća u tranzicijom izmučenu Bugarsku. Pokušava da obnovi vezu sa Beki (Radina Krdžilova), baveći se usput sitnim kriminalom. Ilegalnom distribucijom kaseta sa pornografskim sadržajem, Staš postaje meta policije, na čijem čelu je Bekin otac. Bekstvo u nemačku nedođiju je jedini put…

Avanturu mladih buntovnika u mračnim vremenima tranzicije pogledajte u četvrtak, 2. oktobra u 21 čas u Dom omladine Beograda.

 

Saga o najboljem bugarskom fudbaleru svih vremena konačno je ekranizovana 2012. godine. Reditelj Borislav Kolev, u istoimenom ostvarenju, portretiše Stoičkova – najboljeg fudbalera Svetskog prvenstva u fudbalu 1994 godine. O liku Stoičkova govore operski pevač Hoze Kareras, fudbalska legenda Johan Krojf, Euzebio Sakristan, kao i mnogi drugi poznati fudbaleri osamdesetih i devedesetih godina.

Sto minuta ovog neverovatnog dokumentarca možete pogledati 3. oktobra u 18 časova u Domu omladine Beograda.

 

“Jarac” je poslat na zemlju sa ciljem da čuva blago drevnog groblja starih Tračana. Rumba (Ivan Savov) je lovac na blago. Ema (Anđela Rodel) je njegova žena, Amerikanka i pri tom antiglobalista, koju interesuje bugarsko kulturno nasleđe i folklor. Blago se navodno nalazi na imanju trubača Jone (Ivan Barnev), koji uz pomoć suseda Ananija i Romkinje Ivanke pokušava da otera strance sa svog poseda. Međutim, Ema svojim karakterom posebno intrigira Jonu…

Georgi Djulgerov je iskusni bugarski reditelj, redovni član žirija velikih svetskih filmskih festivala. “Jarac” je film zasnovan na pričama bugarskog pisca Jordana Radičkova, poznatog još kao i “bugarski Gogolj”.

Da li će blago biti iskopano, Ema razvedena, a jarac žrtvovan – proverite 3. oktobra u 20 časova u Domu omladine Beograda.

 

“Migracija palamide” je savremena komedija koja pripoveda o tome kako se dva oca sa svoja dva sina bore protiv različitih životnih nedaća, čekajući bolje dane. Ono što ih održava u toj neprestanoj borbi je nada u bolji život, ma koliko ona bila mala i nerealna.

Ljudmil Todorov je nezavisni filmski stvaralac, kome su u stvaranju ovog filma pomogli glumci Hristo Mutafčiev, Stefan Vldobrev, Vladimir Zombori i drugi.

Jedna od najpopularnijih komedija u Bugarskoj poslednjih godina biče prikazana 4. oktobra, u 18 časova u Domu omladine Beograda.

 

Ljubav preko interneta jedna je od popularnih tema današnjice koja je predstavljena u filmu „Love.net  reditelja Iliana Dževelekova. Ovaj film nagrađivan je od strane Bugarske filmske akademije 2011. godine, a na festivalu „Zlatna ruža“ osvojio je nagrade za scenario, glavnu žensku ulogu i režiserski debi.

Ova romantična komedija prati parove koji svoju sreću traže preko interneta ili jednostavno žele da se zabave na ovakav način.

„Love.net“ možete pogledati u subotu u 20 časova u Domu omladine Beograda.

 

Kratkometražni film Čast“  reditelja Pavela Vesnakova, predstavlja porodičnu  priču o sukobu vrednosti u okviru dve generacije. Vesnakov je na originalan način prezentovao probleme LGBT populacije u okviru patrijarhalnog društva.

Film možete pogledati u subotu, 4. oktobra u Domu omladine Beograda.

 

Ostvarenje bugarske kinematografije koje ne smete propustiti je film Ostrvo“. Scenarista, režiser i producent Kamen Kalev u stodeset minuta fima predstavio je priču  o Sofi i Danijelu, mladom strastvenom paru koji živi u Parizu. Glavne uloge u „Ostrvu“ poverene su Leticiji Kasti i Tureu Lindhardu.

Ovom ostvarenju dodeljena je nagrada za kameru „Zlatna ruža“ 2011. godine.

Sofi priređuje iznenađenje za Danijela i predlaže da otputuju u Bugarsku. On odbija da krene na to putovanje, ali ga Sofi na kraju ubeđuje i kreću put ostrva. Po dolasku u Bugarsku, Sofi otkriva da je Danijel zapravo tamo rođen. Vrućina i nekolicina čudnih stanovnika ubrzo počinju da utiču na njihovo ponašanje, a ostrvo polako otkriva skrivene strahove ovog para, i stavlja ih na test.

Projekcija ovog filma zakazana je za nedelju 5. oktobar u 18 časova u Domu omladine Beograda.

 

Dane bugarskog filma zatvoriće projekcija jednog od najpopularnijih bugarskih filmova svih vremena – Posle kraja sveta. Reditelj Ivan Ničev može da se pohvali velikim brojem priznanja koja su dodeljena ovom ostvarenju. Neka od najznačajnijih priznanja su: pet nagrada Saveza bugarskih filmskih radnika (za najbolji film, režiju, mušku ulogu, kamermansku veštinu i muziku, 1999. godine); nagrada za režiju Ivanu Ničevu sa XXIV Festivala bugarske kinematografije (1999.godine); zvanična selekcija i nominacija „Kristalni globus“ za režiju Ivanu Ničevu sa Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima (1999.godine)

„Posle kraja sveta“ je  vesela i tužna priča o etničkim prilikama na Balkanu. Komične situacije u ovom filmu prikrivaju gorku istinu o izgubljenoj etničkoj harmoniji u siromašnoj četvrti grada Plovdiva .

Ovaj film možete pogledati u 20:30 časova u Domu omladine Beograda.

 

Komentari