Alma Mićić povodom 29. BDŽF: Uz džez smo svesni života!

Na uvodnom koncertu, zatvorenog tipa, povodom 29. Beogradskog džez festivala, 22. oktobra u Grand Kazinu, nastupiće umetnica koja godinama gradi karijeru preko Atlantika, a čije ime nije nepoznato ni domaćoj sceni – Alma Mićić. Koncert će održati sa gitaristom Dagom Vemblom, sa kojim je sarađivala i na svom poslednjem albumu. Početkom devedesetih godina, Alma je kao veoma talentovana pevačica postala miljenica beogradske publike.

U 17. godini već je redovno nastupala sa Big bendom Radio Beograda, a 1995. godine dobija stipendiju za pohađanje prestižne Berkli škole u Bostonu, koju četiri godine kasnije završava kao diplomirani džez izvođač. U Njujork se preselila 2000. godine i potražila svoje mesto na ovoj dinamičnoj umetničkoj sceni.

“Na Berkliju nije bilo teško, želela sam da naučim sve što sam mogla i da nastupam što više. Dobila sam veliku podršku od početka, profesori su verovali u moj talenat, obezbedili mi stipendiju koja je pokrivala celu školarinu. Osvojila sam prestižnu nagradu Cleo Laine i već na drugoj godini studija imala evropsku turneju sa svojim bostonskim kvartetom. Dolazak u Njujork i građenje karijere na njujorškoj sceni je, međutim pravi ispit zrelosti za mladog muzičara. Moj muž, gitarista i kompozitor Rale Mićić, i ja prošli smo taj isti put – od odlaska na džem sešn svake večeri tokom nekoliko prvih godina, preko upoznavanja i saradnje sa nekim od najvećih imena američke džez scene, do izgradnje sopstvenih uspešnih karijera”, objašnjava Alma Mićić.

Njen prvi album “Introducing Alma” predstavio je izvanredan novi glas u svetu džeza, kako ga je ocenila američka kritika. Aktuelni, treći studijski album „Tonight“ u izvesnoj meri se razlikuje od prethodnih.

“Moja prva dva albuma snimljena su ’live to 2’ što znači da je album miksovan tokom snimanja i da nije bilo ponavljanja ili nasnimavanja. Bend, u ovom slučaju klavirski trio i ja, ulazi u studio spreman i snima album tokom jednog dana. Oba albuma je radio čuveni snimatelj James Farber. Tonight se razlikuje po sadržaju, jer nema nijedan standard, već se sastoji uglavnom od mojih pesama i aranžmana. Album je naknadno masterovao legendarni inženjer zvuka Greg Kalbi u Sterling Sound studiju“, ističe Alma.

 “Daga Vembla sam upoznala na probi u jednom studiju. Počeli smo da nastupamo zajedno i snimamo razne projekte. Kada sam napisala sve pesme i aranžmane za svoj treći album, zvala sam ga da svira i bude producent. On je neverovatan muzičar sa kojim je sjajno sarađivati i ne sumnjam da će publika u Grand Kazinu uživati, a imaće i priliku da čuje autorske kompozicije, džez standarde, ali i nekoliko iznenađenja koja će podrazumevati obrade“, najavljuje Alma Mićić.

Kao osnovne razlike između beogradske i njujorške scene Alma navodi veličinu scene, broj muzičara i klubova.
“Svuda postoje slične mane i prednosti, radosti i problemi. U Srbiji samo treba omogućiti mlađim generacijama da slušaju džez na odgovarajućim mestima i po pristupačnim cenama. Da ne bude ’muzejski primerak’, već da bude dostupan svima. Džez je muzika koja nas tera da osećamo, da razmišljamo, da budemo svesni života. Džez je za buđenje! Zato bih svima preporučila da kupe komplet karata i idu svaki dan na sve koncerte Beogradskog džez festivala,  jer je BDŽF ipak samo jednom godišnje“, zaključuje Alma Mićić.


Više o programu 29. Beogradskog džez festivala, na kojem će nastupiti više od 15 izuzetnih umetnika iz Evrope, SAD i Srbije možete pročitati na zvaničnom sajtu Festivala: http://www.belgradejazzfest.rs/


Ulaznice su u prodaji na biletarnici Eventima po cenama od 600 do 2.200 dinara, dok komplet ulaznica za celokupan glavni program Festivala – 10 koncerata,može da se kupi za svega 4.500 dinara!

Komentari