[65. MARTOVSKI FESTIVAL INTERVJU] Lejla Dedić, Al Jazeera Balkans

Najveći regionalni producent dokumentarnog programa, Al Jazeera Balkans, u okviru 65. Martovskog festivala predstaviće domaćim filmskim profesionalcima i producentskim kućama mogućnosti za saradnju. Programska producentkinja Lejla Dedić 30. marta od 19č u Klubu Doma omladine približiće domaćim autorima kakve filmske priče i filmski stilovi su od interesa za Al Jazeeru i kakvi modeli saradnje ove TV kuće sa eksternim produkcijama postoje, omogućavajući tako insajderski uvid u programsku koncepciju Al Jazeere.

 

Povodom predstojećeg učešća na Martovskom festivalu, Lejla Dedić podelila je sa nama deo tema o kojima će opširnije govoriti u Beogradu.
 

Al Jazeera je najveći regionalni producent. Kakva filmska priča mora biti da bi privukla Vašu pažnju?

Lejla Dedić: Al Jazeera Balkans u posljednjih sedam godina uspješno otkupljuje regionalne i svjetske dokumentarne naslove, producira i koproducira na lokalnoj, regionalnoj i europskoj razini, a također u posljednje tri godine uspješno distribuira producirani i koproducirani materijal u cijeloj regiji.

Nas privlače neispričane, zaboravljene, zanimljive i informativne priče.

 

Šta po Vama čini razliku između dokumentarnog filma i obične TV reportaže? Šta je ono što filmovima Al Jazeere daje dušu?

Lejla Dedić: Dokumentarna forma je široka kategorija vizualnih izražaja bazirana na pokušaju dokumentiranja realnosti, a reportaža je izvještavanje o vijesti i informacije od općeg interesa. Mi smo prvi regionalni News kanal koji ima platforme, tj. slotove u kojima se emitiraju različite dokumentarne forme i tematike. To nam daje dušu, a kroz različite dokumentarne forme dajemo i glas onima “bez glasa”.

 

Kako će se Al Jazeera predstaviti na 65. Martovskom festivalu? Šta će ponuditi lokalnim filmskim stvaraocima?

Lejla Dedić: Velika mi je čast da sam u žiriju ove godine jer imam priliku pogledati odlično selektirane domaće i strane naslove. Al Jazeera Balkans će u septembru ove godine održati prvi internacionalni dokumenatrni filmski festival AJB DOC u Sarajevu od 21. do 25. septembra. Ovim putem bih pozvala sve autore, producente i distributere da posjete našu AJB DOC web stranicu i, naravno, prijave svoje filmove do 30. maja 2018.

Također, u toku Martovskog festivala tražim naslove za otkup i emitiranje na AJB.

Komentari