65. MARTOVSKI FESTIVAL: FDU – 70 GODINA

Fakultet dramskih umetnosti ove godine obeležava 70 godina od svog osnivanja. Tokom sedam decenija, gradio je svoju prepoznatljivost, autentičnost i kredibilitet, da bi danas mogao da se pohvali reputacijom najuglednije umetničke visoke škole u regionu koja obrazuje širok dijapazon kadrova u oblasti umetnosti, kulture, medija. U okviru programa 65. Martovskog festivala FDU će predstaviti publici reviju filmova povodom 70 godina postojanja, kao i program studiranja.

 

ČETVRTAK, 29. mart 2018.

19:00 // Klub Doma omladine Beograda

Prezentacija „Metode studiranja na FDU“

Na 65. Martovskom festivalu zainteresovanima će se predstaviti Katedre filmskog i televizijskog smera: režija, produkcija, kamera, montaža, snimanje i dizajn zvuka, dramaturgija i gluma.

Fakultet dramskih umetnosti svojim studentima nudi programe grupisane oblasti dramskih i audio-vizuelnih umetnosti – gluma, filmska i televizijska režija, dramaturgija, montaža, kamera, pozorišna i radio režija, filmska i televizijska produkcija, snimanje i dizajn zvuka, zatim u oblasti menadžmenta i interdisciplinarnog programa menadžment pozorišta, radija i kulture i u oblasti nauke o umetnostima, u okviru programa studije teorije dramskih umetnosti i medija.

Rezultati rada katedara Fakulteta dramskih umetnosti svedoče o raznovrsnosti, savremenosti, prodornosti i prepoznatljivosti umetničkih i naučnih projekata koji su nastali kao deo nastavnog procesa, ali često i kao njegova nadogradnja i produžetak. Upravo je u toj dimenziji i posebno bogatstvo i uspeh Fakulteta dramskih umetnosti – iskorak u stvaran, realan život, izlazak iz učionice sa svim znanjima, kreativnim impulsima i ambicijom da se društvo u kome živimo učini bogatijim, uzbudljivijim i kvalitetnijim.

 

 

20:00 // Dom omladine Beograda, sala Amerikana

AVANTURE ZRNA PRAŠINE (2006), režija: Ljubodrag Starovlah, trajanje: 6′

Eksperimentalni film inspirisan intervjuom koji je poznati američki anti-primitivista dao u Beogradu , marta 2005. godine.

BERŠIĆI (2005), režija: Vladimir Šćepanović , trajanje: 10′

Kratki dokumentarni film o Milivoju Jovčiću po svemu neobičnom poštaru iz sela Beršići i njegovoj ljubavi prema motorima.

THE NEXT LETTER (2003), režija: Jovan Todorović, trajanje: 16′

Mali fragmenti naših života utkani u mikrokosmos podzemne železnice Tokija. Lica i ljudi koji se pojavljuju i nestaju kao u snu.

 

ŽIVAN PUJIĆ JIMMY (2009), režija: Ognjen Glavonjić, trajanje: 20′

Mlad čovek, ljubitelj muzike, u pokušaju da ostvari svoj san. Kamera prati Živana Pujića, entuzijastičnog ali usamljenog đilkoša i autsajdera za vreme njegovog pokušaja da u rodnom  Tomaševcu organizuje muzički/pank festival.

SCENA U SNEGU (2008), režija: Vlada Pavić, trajanje: 1′ 48”

Kako razgovarati sa sobom.

PUKOVNIK KK (1987), režija: Miloš Radović, trajanje: 7′

Jedan kadar, u kome rečenica na početku, neće zvučati isto kao rečenica na kraju.

 

JA VEĆ JESAM ONO ŠTO ŽELIM DA IMAM (2010), režija: Dane Komljen , trajanje: 34′

Danijel je nov dečko u gradu i ne zna šta da radi sa sobom. Posećuje sestru i prijatelje. Buka počinje da nadvladava, kako reći sebi NE. 

 

 

 

Komentari