NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE U STAROM DVORU NAJAVLJEN 65. MARTOVSKI FESTIVAL

Tradicionalni „Martovski festival” biće otvoren u sredu, 28. marta, u 19 časova u Domu omladine Beograda, potvrdio je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović na konferenciji za novinare u Starom dvoru. On je tom prilikom istkao da je Grad Beograd ponosan na „Martovski festival” i njegovu tradiciju, izrazivši uverenje da će ove godine takmičarski, ali i revijalni deo festivala biti prava poslastica za publiku.

Mladenović je podsetio da je pred nama 65. izdanje jednog od najstarijih svetskih festivala dokumentarnog i kratkometrožnog filma. Nadam se da ćemo i ove godine, naveo je zamenik gradonačelnika, uspeti da nastavimo tradiciju kvaliteta i na taj način doprineti razvoju srpskog dokumentarnog filma.

– „Martovski festival” počinje u sredu, 28. marta, i trajaće do nedelje, 1. aprila, što znači da je trajanje ove godine produženo. Selektori su imali mnogo posla zbog velikog broja prijava, a moram da napomenem da očekujemo da i revijalni deo festivala bude podjednako uzbudljiv i kvalitetan. Zadovoljni smo kvalitetom filmova i nadamo se da će isti utisak imati i publika. Festival će „pratiti” radionice i razgovori sa autorima, a na nekim prethodnim konferencijama za štampu saopšteno je da će ove godine akcenat biti na domaćem dokumentarnom filmu i srpskoj kinematografiji – rekao je Mladenović.

On je dodao da su Grad Beograd i Ministarstvo kulture i informisanja finansijski podržali ovaj festival, ali uz veliku pomoć Filmskog centra Srbije, koji je prepoznao važnost ove manifestacije.

– Već nekoliko godina unazad Filmski centar Srbije nam je zaista pouzdan i vredan partner. Nagrade koje smo obezbedili nisu male i siguran sam da će dobitnicima značiti puno za nastavak rada. Grad Beograd je osnivač festvala, ali redovno računa na pomoć relevantnih institucija, a ne smemo zaboraviti ni kompaniju „Lukoil” koja je prijatelj festivala i tokom nekoliko poslednjih godina pruža značajnu podršku. Nagradni fond iznosi 14.000 evra, od čega će 12.000 „otići” na šest gran-pri nagrada u iznosu od 2.000 evra, kao i četiri strukovne nagrade od po 500 evra u dinarskoj protivvrednosti – istakao je Mladenović.

Zamenik gradonačelnika je apostrofirao važnost dolaska 20 stranih gostiju, priznatih i poznatih autora, koji će, kako je rekao, sigurno doneti dodatni kvalitet „Martovskom festivalu”. Ujedno, Mladenović je naglasio da će i ove godine biti dodeljena nagrada za životno delo.

– Dobitnica će biti profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Jelica Đokić, koja je dala veliki doprinos razvoju dokumentarnog filma u Srbiji. Pozivam sve Beograđane da nam se pridruže i pogledaju kvalitetne dokumentarne filmove. Otvaranje je zakazano za sredu u 19 časova, a koliko je program atraktivan pokazuje i činjenica da su sve karte za otvaranje rasprodate – poručio je Mladenović.

 

Sekretarka za kulturu Ivona Jevtić izrazila je uverenje da se prošlogodišnja promena imena festivala pokazala kao pravi potez.

– Grad Beograd je za „Martovski festival” izdvojio značajnih šest miliona dinara. Ponovo imamo veliki broj pokrovitelja festivala kojima se zahvaljujem, a posebno kompaniji „Lukoil”. Prošle godine smo uveli novine, promenili ime festivala i izvršnog producenta, što se pokazalo kao pun pogodak. Ranije je to bio Centar beogradskih festivala, sada je Dom omladine Beograda, a trebalo bi pomenuti da smo ove godine dobili rekordnih 4.000 prijava, naspram 500 prošlogodišnjih. Veliku zahvalnost dugujemo selektorima koji su taj broj sveli na 80 ostvarenja za programe dokumentarnog, kratkometražnog igranog, animiranog i eksperimentalnog filma – rekla je Ivona Jevtić.

Umetnički direktor „Martovskog festivala” Marko Popović podsetio je da je godina za nama bila izuzetno uspešna kada je u pitanju domaća produkcija dokumentarnog filma, što je verovatno i najviše uticalo na veliki broj prijava.

– Odlučili smo da ove godine budemo agresivniji u promociji festivala na međunarodnom planu. Veoma smo pažljivo probrali 80 filmova za takmičarsku konkurenciju i mislim da je festival ove godine „jači” u odnosu na prošlu – rekao je Popović.

Događaju je prisustvovao i vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda Nenad Dragović.

 

Beoinfo

Komentari