31. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL PREDSTAVLJA: JELENA JOVOVIĆ JAZZ JUNCTION

Svako izdanje Beogradskog džez festivala predstavlja jednog domaćeg džez umetnika u fokusu, koji uz podršku festivala razvija i potom predstavlja svoj posebno naručen premijerni program. Na 31. BDŽF to će biti Jelena Jovović, izuzetna umetnica iz Beograda, sa međunarodnim sastavom – kada izađe na scenu na samom otvaranju našeg festivala (29.10. 19:30č, Velika sala Doma omladine Beograda), biće to zaslužen trijumf jednog velikog talenta, ali i početak ispunjenje misije ovogodišnjeg festivala koji će nam od 28.10. do 1.11. otkriti nova poglavlja budućnosti džez muzike.

 

Jelena Jovović Jazz Junction

Jelena Jovović – vokal
Stiv Fišvik – truba (Velika Britanija)
Bredford Lili – alt saksofon (SAD)
Maks Kočetov – tenor i bariton saksofon
Klaus Rajble – klavir i aranžmani (Nemačka)
Dragan Čalina – klavir
Miloš Čolović i Milan Pavković – kontrabas
Dušan Novakov – bubnjevi

 

Umetničko veče Jelene Jovović predstavlja dva aspekta umetničkog rada i stvaralačkog opusa naše najistaknutije džez vokalne solistkinje. U prvom delu programa Jovović će predstaviti svoje kompozicije i aranžmane u formi akustičnog kvarteta, a u drugom autorska dela i standardni opus u originalnim aranžmanima Klausa Rajblea za format septeta. Specijalni gosti programa su Klaus Rajble (Nemačka), jedan od najistaknutijih evropskih pijanista srednje generacije, Bredford Lili (Teksas, SAD), član i solista Orkestra Kaunta Bejzija i Stiv Fišvik (Velika Britanija), trubač visoke muzikalnosti i improvizatorske veštine. Nastup će biti snimljen, a Jovovićeva planira da deo ovog snimka uključi na svoj album.

Jelena Jovović završila je Džez akademiju u Gracu (Austrija), kao đak generacije i stipendista Erasmus programa za posebno nadarene umetnike. Na poziv džez departmana Koledža za muziku u Kejp Taunu (Južnoafrička republika) 1998. godine seli se na drugi kontinent gde etablira džez vokalne programe, i nastupa sa vodećim džez muzičarima tog podneblja. U Beograd se vraća 2002. godine, prihvatajući angažman u MŠ „Stanković“ kao profesor džez pevanja. U periodu od 2007. do 2008. godine bila je umetnički rukovodilac RTS Big Benda sa kojim je ostvarila niz značajnih projekata.  

Tokom svoje bogate umetničke karijere sarađivala je sa mnogim istaknutim džez muzičarima iz Evrope, Afrike i Amerike, među kojima su: Fric Pauer, Oliver Kent, Bob Muver, Mark Marfi, Johanes Enders, Stiv Vilijams, Šila Džordan, Endi Bej, Big Bend RTS, Stjepko Gut, Duško Gojković, Bojan Zulfikarpašić, Vasil Hadžimanov… Od 2013. godine intenzivno se bavi komponovanjem i aranžiranjem. Deo stvaralačkog opusa premijerno će izvesti na ovogodišnjem izdanju Beogradskog džez festivala.

 

Komentari