31. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL: BUDUĆNOST DŽEZA

28. oktobar – 1. novembar 2015.
Dom omladine Beograda i Dom sindikata

Prošlogodišnji, 30. Beogradski džez festival, potukao je sve rekorde kako u poseti, tako i u kvalitetu ponuđenih koncerata. Završno festivalsko veče i nastupi Čarlsa Lojda i Mišela Kamila ostaće u dugom sećanju publike, koja jednako pamti i još uvek priča o trijumfalnim nastupima Paola Fresua, Danila Pereza, Nilsa Petera Molvaera, te rekapitulaciji dosadašnje karijere Vasila Hadžimanova. Kao na jubilarnom izdanju, i ove godine Beogradski džez festival, u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda, ponudiće svojoj vernoj publici uspomene koje će zauvek nositi sa sobom.

Beogradski džez festival – najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, omiljen među domaćom publikom, održava svoje 31. izdanje od 28. oktobra do 1. novembra, pod sloganom “Budućnost džeza / Future of Jazz”! Ove godine produbljujemo svoju misiju – namera nam je predstavimo najbolje nove autore iz džez budućnosti, muzičare koji nam otkrivaju zvuk džeza koji će doći!

 

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.


Sa ponosom najavljujemo koncert jedne od najsjajnijih novih zvezda svetske džez scene: Hiromi: The Trio Project, 31. oktobra u Domu sindikata. Mlada japanska pijanistkinja je dugogodišnja učenica Ahmada Džamala, kao i štićenica Čika Korije, sa kojim je i uspešno sarađivala. Njen virtuozni pristup ovom instrumentu oduševljava naročito mladu publiku širom sveta, a u našoj zemlji se predstavlja prvi put u triju sa dvojicom velikana savremene muzike – džez basistom Entonijem Džeksonom i rok bubnjarom Sajmonom Filipsom. Džez je zaista postao globalna muzika: ovo je prvi put u istoriji BDŽF da predstavljamo školu japanskog džez pijanizma!

 

  

 

Jedno od prvih velikih otkrića Beogradskog džez festivala publiku očekuje već na otvaranju, 29. oktobra u Domu omladine Beograda, čim se na binu popne sjajni afroamerički saksofonista Džejms Brendon Luis. Ovaj umetnik najmlađe generacije donosi izuzetno angažovani džez koji prevazilazi žanrovska ograničenja, kreirajući novi jezik u kome se spiritualni koltrejnovski izraz ukršta sa hip-hop nasleđem pokreta Native Tongues. Dolazeći  pravo iz srca novih rasnih nemira, Džejms Brendon Luis donosi sa sobom zvuk trenutka, uzburkani novi duh džeza koji preispituje društvene okolnosti.

 

  

 

Pored predstavljanja vrhunskih džezera iz Sjedinjenih Država i najaktuelnijih domaćih autora, značajan deo programa Beogradskog džez festivala uvek je sastavljen od nastupa najintrigantnijih novih evropskih autora. Jedna od njih je mlada austrijska umetnica Lia Pale, čiji će nas svež glas i specifičan scenski nastup, 30. oktobra u Domu omladine Beograda, podsetiti na autentičnu evropsku muzičku tradiciju u kojoj su džez i kabare uzbudljivo isprepletani. Na njenom repertoaru su originalne obrade pesama Hajnea i Rilkea.

 

 

Kompleti ulaznica za 31. Beogradski džez festival su u prodaji preko EVENTIM mreže, i to po specijalnoj promotivnoj ceni od 2.900 dinara za komplet ulaznica za glavni program i 1.200 dinara za komplet ulaznica za ponoćni program. Količine su ograničene!

Komentari