[INTERVJU] Jovan Sibinović, Šajzerbiterlemon: “Nije lako ostati autentičan”

Beogradska publika će u petak, 11. septembra od 20 časova na Zidiću Doma omladine Beograda, moći da čuje mladi i perspektivni bend, Šajzerbiterlemon. Stižu kao pravo osveženje na domaćoj muzičkoj sceni, budući da je reč o triju koji svira autorski garage/punk/rock. U ovom sastavu postoje od 2014. godine i za sada imaju objavljenih pet autorskih pesama. O planovima benda, koncertu na Zidiću i albumu koji pripremaju, razgovarali smo sa frontmenom grupe Šajzerbiterlemon, Jovanom Sibinovićem.

 

Krajem 2013. godine se javila ideja o nastanku Šajzerbiterlemona, a prvu svirku je bend održao u martu 2014. godine. Nije im trebalo dugo da se okupe oko zajedničke ideje jer, kako ističe frontmen, članovi benda su prventveno drugari, pa tek onda bend. Budući da publika nije imala prilike da se bolje upozna sa njihovim radom, pitali smo Jovana Sibinovića, kako bi on opisao njihovu tematsku i žanrovsku opredeljenost. “Što se tiče žanrovske opredeljenosti, hajde da kažem da sviramo taj neki garage punk, ali nije to toliko bitno. Najbitnije je da su pesme jednostavne i efektne, bez komplikacija i dosadnih solaža. Drago mi je da svi sa kojima sam pričao, koji su nas čuli, kažu da im ne ličimo ni na jedan bend konkretno. Kažu da imamo nešto svoje, nešto drugačije, i to mi mnogo znači kada čujem od nekoga. Nemamo neku konkretnu temu kojom se bavimo u tekstovima, neke pesme imaju dve reči u tekstu, neke jedan stih, neke imaju malo duže tekstove, ali nema neke zajedničke teme koja povezuje pesme. Postoji ipak jedna stvar koju mogu da istaknem – u tekstovima se ne bavimo politikom. To nikako”, poručuje Jovan.

 

U maju ove godine, pobedili su na Convers Rubber Tracks takmičenju i osvojili snimanje u Studiju M u Novom Sadu. Kako frontmen ističe, ova pobeda je najveći uspeh benda za 17 meseci postojanja. “To je bilo fenomenalno iskustvo, koje je potpuno nadmašilo moja očekivanja. Radili smo ceo jedan dan u vrhunskom studiju sa sjajnim producentom i na kraju dobili 3 vrhunska snimka koja nam sada služe za promociju. Nama je taj plasman uneo dodatno samopouzdanje i bio podstrek da nastavimo da sviramo i radimo na pesmama, jer ipak biti među 7 pobedničkih bendova od preko 100 koliko se prijavilo iz celog regiona nije mala stvar”, kaže Sibinović.

 

S obzirom na to da su mlad bend, zanimalo nas je kako oni komentarišu stanje na domaćoj muzičkoj sceni i koliko je teško ostati autentičan i dosledan svom stvaračkom stilu. “Dobri bendovi su postojali nekad, postoje sad i uvek će postojati. Ipak, postoje dva problema. Prvi je činjenica da novi bendovi ne dobijaju medijski prostor koji zaslužuju. U Srbiji u poslednjih desetak godina ima svega nekoliko bendova koji su dostigli neku ozbiljniju popularnost. To sigurno nije rezultat manjka bendova, već nedostatka medijskog prostora za iste. Drugi problem je što smo postali “klik” društvo. Društvene mreže možda jesu dobre za promociju benda, ali došlo je do toga da je ljudima dovoljno da lajkuju bendove po fejsbuku, umesto da izađu i zapravo odu na svirku. Srbija je puna nabeđenih muzičkih stručnjaka koji tvrde da nema više dobrih bendova i da valja samo ono što je nastalo pre 20 i više godina, a zapravo ne žele ni da daju šansu novim bendovima da se pokažu”, ističe Jovan i objašnjava da nije lako ostati autentičan, a što se doslednosti tiče, da je to više stvar izbora.

 

Početkom 2016. godine planiraju da započnu sa snimanjem albuma, a članovi benda su složni u tome da sa albumom ne treba žuriti i snimati na silu. “Album nije mala stvar i treba početi snimanje albuma onda kada smo svi potpuno spremni za to. Želeli bismo da napredujemo još više kao bend i da sve dođe na svoje mesto i iskreno bih voleo da album izađe sledeće godine u ovo vreme”, kaže Jovan Sibinović.

 

Za predstojeći nastup na Zidiću DOB-a, Jovan kaže da će biti njihov najduži nastup do sada. “Odsviraćemo 10 autorskih pesama koje je naša publika imala priliku da čuje ranije, biće tu i nekoliko obrada, a na repertoaru bi trebalo da se nađe i jedna nova autorska pesma koju do sada nismo svirali”, naglašava Jovan. Članovi Šajzerbiterlemona smatraju da su koncerti na Zidiću DOB-a odlična stvar, jer tako bendovi dobijaju priliku da ih čuju i slučajni prolaznici. “Kada svirate u klubu, tu je publika koja je isplanirala da dođe na svirku, ali ovde možete neplanirano da okupite slučajne prolaznike. Javni prostor svakom umetničkom izvođenju daje novu dimenziju. Za nas je to velika stvar i zbog samog Doma omladine, ali i zbog velikog broja bendova koji su već tu svirali. Dobro je što se barem neko trudi da mladim bendovima, pa i nama u ovom slučaju, da priliku da se ovako afirmišu i da okupe publiku koju ne bi mogli da okupe na svirci u klubu”, ističe Sibinović

 

Za kraj, Jovan poručuje publici da će u narednom periodu, budući da je u pripremi novi album, imati više prilike da ih čuje. “Planiramo da do kraja ove godine sviramo što više, organizovaćemo svirke kad god budemo mogli i sviraćemo kad god nas budu zvali. Na početku 2016. ćemo već početi da pravimo planove u vezi sa albumom, i nadam se da ćemo te godine album uspeti da završimo i izdamo. Mislim da će uspeh ili neuspeh tog prvog albuma odrediti budućnost benda”, zaključuje Jovan Sibinović.

 

 

Komentari