Zdenka Kovačiček: “Radujem se nastupu na Crossroads festivalu!”

Љубитељи блуз музике овог петка, 6. децембра, уживаће у Дому омладине Београда на једнодневном Crossroads фестивалу. Од 21 час, у Великој сали ДОБ имаће прилику да чују врсне иностране и домаће музичаре овог правца: Alex Schultz & Raphael Wressnig’s SOUL GIFT REVUE featuring Deitra Farr with Enrico Crivellaro & Big Boogaloo Horns  (САД, Аустрија, Италија); Зденка Ковачичек & Blues Company LOVE JANIS  (Хрватска) и Cottonpickers (Србија). 

Улазнице су у претпродаји преко ЕВЕНТИМ мреже, по цени од 1.200 динара, док ће на дан концерта цена износити 1.400 динара.

 

 

Посебну пажњу домаће публике привлачи гостовање хрватске уметнице Зденке Ковачичек  и састава Blues Company са пројектом LOVE JANIS.

У каријери дугој више од пет деценија, Зденка је наступала са најпознатијим групама СФРЈ рок сцене, сарађивала са еминентним џез именима,  учествовала на чувеним фестивалима, објавила десетак албума и имала исто толико хитова током 70-тих и 80-тих година прошлог века.  Током своје дуге каријере опробала се  веома успешно у  многим музичким и сценским жанровима. Круна њеног ангажмана на оба ова поља и, вероватно највећи изазов, уследили су недавно. Мјузикл “С љубављу, Џенис” постављен је 2008. године у загребачком позоришту “Комедија”.

„Певати песме највеће рок певачице изузетно је напорно, пре свега физички, али ја то радим са највећим задовољством и силним адреналином, па могу све то издржати“, каже Зденка Ковачичек.

Рађен према аутобиографској књизи коју је 1992. године објавила Лаура Џоплин, сестра Џенис Џоплин, овај мјузикл заснованој је  на писмима која је Janis редовно писала својој породици, а по којој је Рендал Милер написао истоимени бродвејски хит. Загребачко извођење Love, Janis било је прва европска поставка овог мјузикла, а Зденка је била логичан избор за насловну улогу, можда и једина способна да својом експресивношћу и експлозивношћу достојно  интерпретира музику Џенис Џоплин. “С љубављу, Џенис” брзо је постао веома популаран у Хрватској: „Кад смо играли представу десило се да седам дана за редом играм Џенис чак и 2 пута дневно, јер су све улазнице биле унапред распродате!“, истиче Зденка.

 

Када је представа завршила свој позоришни живот, Зденка и њен пратећи банд, Бранко Богуновић, Невен Мијач, Томас Кркач и Крешимир Рандић, наставили су да концертно изводе програм Џенис Џоплин праћени апсолутним прихватањем и публике и критике.

О томе да ли има разлике између извођења музике Џенис Џоплин у театру и на концертном подијуму, Зденка Ковачичек каже:  „У театру је, наравно, све подређено тексту којег немам пуно, али све се одвија по сценарију. На концерту ја причам причу, импровизујем текст,  повремено сам у лику Џенис и налазим везе са мојим животом. Иначе, Џенис и ја имамо сличности као рођене у  хороскопском знаку Јарца, по години рођења, животним ставовима… Осим тога, на крају концерта певам мој највећи хит Жена за сва времена, а можда и Klick Temu – само у Београду!“

 

Зденка Ковачичек активна је и у припреми нових музичких пројеката: „Планирам нови подухват у позоришту, а реч је о музичкој драми посвећеној животу највеће џез певачице Еле Фицџералд! За мене је то велики изазов, можда и већи од рада на делу Џенис Џоплин, иако сам певала џез са Бошком Петровићем, Миљенком Прохаском и другим великанима.“, каже ова уметница и додаје – „Нажалост, џеза у класичном смислу има све мање код нас, зато овим пројектом желим оставити неки траг.“

 

Зденка се веома радује концерту на Crossroads фестивалу и очекује добру атмосферу: „Некада смо често свирали у Дому омладине, у правој атмосфери“ Веселим се овом концерту и посебно сусрету са београдском публиком – увек је била одлична, отворена, рокерска, срдачна! Када се осетимо, адреналин ће тећи у потоцима. Чувам енергију за Београд!“

 

Pored nastupa Zdenke Kovačiček, publika u Domu omladine Beograda ovog petka uživaće i u koncertima Soul Gift Revue i benda Cottonpickers.


Soul Gift Revue (САД, Аустрија, Италија) нам доводи неке од најпрефињенијих блуз, соул и R&B свирача данашњице. Deitra Farr и Raphael Wressnig су стари сарадници с обзиром да су Hammond оргуље омиљени инструмент ове легендарне чикашке певачице. Уз гитаре које свирају Alex Schultz и Enrico Crivellaro и ритам о коме брине Silvio Berger,  а уз помоћ дувача Big Boogaloo Horns, добијамо експлозивну, а ипак елегантну музичку мешавину која покрива велико подручје од downhome bluesa, до sweet soula и funka.

 

Домаћи састав Cottonpickers основан је  2004. године у Младеновцу. Од самог настанка у саставу су Јован Степић-гитара и вокал, Иван Степић-бас гитара и Урош Угриновић-бубњеви. На многобројним самосталним и наступима на фестивалима широм Србије вредно и упорно промовишу своју музику, спој енергичног рока и емотивног блуз призвука.  Деби албум “Slaughterhouse Blues” (2012.), на коме  се налази десет ауторских нумера објавили су у сарадњи са издавачком кућом “Long Play Records“.

 

 

Komentari