World music samit u Domu omladine Beograda

Četvrti World music samit, koji organizuje “World Music asocijacija Srbije” održaće se u Domu omladine Beograda, u sredu, 16. oktobra u sali Amerikana.  Samit počinje u 13 časova radionicom na temu “World music as a tool in removing borders” koja je proizvod saradnje dve partnerske organizacije: „Tutti Srbija” i „World Music asocijacije Srbije”. 

Gost radionice će biti Jovan Pavlović, poznati beogradski kompozitor i jedan od najafirmisanijih harmonikaša u Norveškoj, koji će govoriti o značaju i rezultatima susreta muzičara iz različitih zemalja sveta. On će govoriti o svojim iskustvima u radu na seminarima Svetske muzike u Norveškoj, Palestini i Jugoistočnoj Evropi, kao i o Svetskoj muzici kao fenomenu, sa osvrtom na sadašnju muzičku scenu. Radionica je otvorena za sve zainteresovane i ima za cilj da motiviše mlade ljude, muzičare, ali i da one koji se bave organizacijom pokrene da učestvuju u međunarodnim susretima. Učesnici radionice će imati priliku da vide i kratki film koji je nastao nakon internacionalnog seminara.

Program se nastavlja od 18 časova, kada počinju promocije i koncerti. „World Music asocijacija Srbije” će promovisati četiri audio izdanja a zatim će u koncertnom delu Samita nastupiti sastavi „Lepi Jova”, „Moraitika”, Vladimira Nikić Trio i Svetlana Spajić. Na Samitu će ove godine po prvi put biti dodeljena nagrada „Vojin Mališa Draškoci”. Posle koncertnog dela nastupiće DJ Gatasew Tadesse (Getasu Tadese).

Ulaz na sve programe Samita, kao i na radionicu, je slobodan.

Srpski world music samit pokrenut je 2010. godine sa ciljem da okuplja muzičke umetnike, muzikologe, etnomuzikologe, promotere, diskografe, novinare i sve ostale interesente za world music u Srbiji sa ciljem da se tokom ovog događaja razmenjuju mišljenja i iskustva i donosi strategija za razvoj ovdašnje world music scene. Tokom Samita, „World music asocijacija Srbije” izveštava o svojim aktivnostima i realizovanim projektima i najavljuje buduće projekte, predstavlja aktuelne brojeve magazina „Etnoumlje”, izdanja WMAS Records-a, organizuje prigodne koncerte i dodeljuje nagradu/statuetu „Vojin Mališa Draškoci”.

Tutti Serbia ima za cilj da se putem muzičkih seminara i koncerata, na kojima nastupaju  izvođači iz celog sveta, učesnicima  stvori osnova za dugotrajnu i stabilnu saradnju. Muzička, kulturna i etnička raznovrsnost učesnika, kao i proces njihovog zbližavanja kroz muzičke seminare i koncerte, čine ovaj projekat jedinstvenim. Tutti Srbija igra vodeću ulogu u ovakvoj vrsti saradnje, stvarajući uslove za ove neuobičajne susrete. Glavna delatnost Tutti Srbija odvija se kroz Centar Svetske Muzike.

Jovan Pavlović  je kompozitor rođen 20. juna 1975. godine u Beogradu. Jedan je od najafirmisanijih i  aktivnih profesionalnih harmonikaša u Norveškoj. Pavlović je diplomirao klasičnu muziku na Muzickom Konzervatorijumu u Trondheimu, sa specijalizacijom Romska muzika Balkana i Istočne Evrope i tri puta je osvajao titulu  Prvaka Jugoslavije na klasičnoj harmonici. Tokom svoje karijere, Jovan se aktivno angažuje na razvoju muzičkih odnosa i razmena između Norveške, Palestine i Balkanskih zemalja (Bugarske, Bosne i Hercegovine i Srbije). Skupština regiona Južnog Trøndelag-a u Norveškoj nagrađuje ga visokim priznanjem za ,,Umetnika  godine 2010”.

Komentari