Vuk Kulenović o premijeri svojih kompozicija u DOB-u

U okviru Resonatea na BELEF-u, Mešoviti gudački kvartet će 26. jula od 20h, u Velikoj Sali DOB-a, publici predstaviti dela Vuka Kulenovića, jednog od naših najznačajnijih kompozitora savremene umetničke muzike druge polovine XX veka. Napisao je preko 300 dela, od toga 7 simfonija, 3 violinska i  klavirska koncerta, 8 kvarteta i veliki broj kamernih i solističkih kompozicija. Živi u Americi, gde predaje kontrapunkt, orkestraciju i režira studije na Berklee koledžu muzike. Njegova dela nisu često izvođena u Srbiji, a za koncert u Domu omladine, najavljuje i jednu premijeru.

“Inicijativa za koncert je došla od strane Resonate festivala, u okviru ovogodišnjeg BELEF-a. Oni su mi rekli da bi mogli da organizuju celovečernji koncert mojih kvarteta. Ja sam izabrao program. Na koncertu ćete čuti četiri od mojih osam kvarteta, i to Drugi, Peti, Šesti i Osmi kvartet. Nijedan nije izveden u Beogradu, a Šesti kvartet će biti svetska premijera pred našom publikom”, navodi Vuk Kulenović.

Dalji profesionalni angažman, našeg istaknutog kompozitora vezuje za SAD, pa je ovaj koncert u Domu omladine Beograda jedinstvena prilika beogradskoj publici da čuju dela Vuka Kulenovića. “U narednom periodu nema planiranih izvođenja u Beogradu. U Americi sam dobio verovatno do sada najveću porudžbinu u mom životu. To treba da završim do septembra sledeće godine.  U pitanju je klavirski koncert, koji bi trebalo da bude izveden ne samo sa jednim, već sa različitim orkestrima”, objašnjava Vuk Kulenović.

 Dela Vuka Kulenovića izvešće Mešoviti Gudački Kvartet, sastavljen od jednog muzičara i tri muzičarke izniklih iz različitih beogradskih muzičkih škola. Čine ga Goran Uzelac (prva violina), Selena Jakovljević (druga violina), Aleksandra Stanić (viola) i Julijana Marković (violončelo).

“Bio sam na probi. Oni stvarno sviraju jako dobro. Iznenađen sam i vidim da stvarno vole kvartete i uživaju u radu. Nadam se da će i publika uživati”, poručuje Vuk Kulenović.

Komentari