VOĐENJE KROZ IZLOŽBU ‘’ZOV DIVLJEG ORAHA’’ IVANE PAPIĆ

Povodom aktuelne izložbe ’’Zov divljeg oraha’’ u Galeriji Doma omladine Beograda biće organizovano vođenje kroz izložbu i razgovor sa autorkom Ivanom Papić, u sredu 24. maja sa početkom u 18.00 časova. Vladimir Bjeličić, kustos izložbe, će kroz formu neformalnog razgovora sa Ivanom Papić, multimedijalnom umetnicom, približiti posetiocima višeslojnost ovog multimedijalnog umetničko-istraživačkog projekta sa idejom da se u interakciji sa publikom razviju nova moguća iščitavanja ovog intimnog putovanja.  

Foto: Stanislav Milojković

 

U fokusu izložbe ’’Zov divljeg oraha’’ Ivane Papić jeste njeno žensko nasleđe vezano za Dalmatinsku zagoru odnosno selo Prgomet. Uspostavljajući paralelu između života žene u tom jedinstvenom ambijentu sa vlastitim životom u Berlinu danas, umetnica razvija jedinstven narativ čiji glavni protagonista jeste invazivna biljna vrsta kao simbol otežanih životnih okolnosti iz prošlosti, nedefinisani konstrukt njenih sećanja iz detinjstva ili reprezentacija otpora patrijarhalnom poretku.

 

U Galeriji Dom omladine Beograda predstavljena je nova iteracija projekta u vidu ambijentalne zvučne instalacije. Vođena ritmičkim šapatom glasova u prostoru, publika uranja u metafizičku sliku i transgeneracijsku žensku memoriju, dok tanka linija između stvarnosti i sna ostaje nedefinisana.

 

Više informacija o izložbi:

Izložba “ZOV DIVLJEG ORAHA” Ivane Papić

 

Ivana Papić je multimedijalna umetnica rođena 1987. godine u Splitu. Magistrirala je konzervaciju i restauraciju na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, a takođe je diplomirala na specijalističkom magistarskom studiju na Institutu Umetnost u kontekstu na Umetničkoj akademiji univerziteta u Berlinu.

Koristeći fotografiju, crteže, biografske intervjue, zvuk i objekte, umetnica gradi slojevite radove dizajnirane da publiku podstaknu na interakciju. Kroz svoju umetničko-istraživačku praksu ona istražuje savremeno značenje pojmova migracije, identiteta, i pripadnosti. Ivana Papić je do sada imala dve samostalne izložbe u Splitu i Zagrebu, a učestvovala je i na nekoliko grupnih izložbi u Berlinu.

Komentari