VOĐENJE KROZ IZLOŽBU ‘’SVE ŠTO SE ODBACI, PADNE U JEZIK’’

Povodom aktuelne izložbe ’’Sve što se odbaci, padne u jezik’’ u Galeriji Doma omladine Beograda biće organizovano vođenje kroz izložbu i razgovor sa autorkama Sandom Črnelč, Eliom Friganović i Dunjom Karanović, u nedelju 11. juna sa početkom u 17.00 časova. Ulaz je slobodan.

Sve što se odbaci, padne u jezik je izložba koja iz perspektive tri umetnice preispituje materijal ne samo kao sredstvo već kao zasebni nosilac značenja koji ima svoju težinu, trajanje, i odnos prema kontekstu u koji je izmešten. Kao deo sistema komunikacije, materijal poseduje sopstvenu sintaksu i vrednost koju diktira kontekst, ali i izvestan stepen slobode interpretacije.

Foto: Stanislav Milojković

Naziv izložbe aludira na proces rada umetnica, koje prikupljaju odbačene materij(al)e, učitavajući nova značenja kroz direktan kontakt. Tri instalacije bave se različitim vrstama materijala iz različitih stadijuma ljudske produkcije (opeka, metal, drvo, plastika), od kojih svaki nosi svoje značenjske slojeve i implikacije vezane za geografske širine i istorijske kontekste, stepene otpora i potencijale za promenu. Umetnice se poigravaju sa nađenim i neumetničkim materijalima i predmetima, te sa pozicijama umetnik-posmatrač, različitim uglovima posmatranja i vrstama interakcija unutar galerijskog prostora.

Više informacija o izložbi:

Izložba “Sve što se odbaci, padne u jezik” Sande Črnelč, Elie Friganović i Dunje Karanović

Sanda Črnelč (1997) rođena je u Zagrebu. Studentkinja je druge godine diplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički smjer, u klasi doc. art. Marka Tadića. Od 2018. grupno i samostalno izlaže u Hrvatskoj i inostranstvu. U svom se radu koristi kombinovanim multimedijalnim tehnikama gde u sukob stavlja odnos umetnika i objekta s ciljem propitivanja koncepta međusobne netrpeljivosti unutar izložbenog prostora.

Foto: Stanislav Milojković

Dunja Karanović (1996) rođena je u Beogradu. Završila je osnovne studije 2019. na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dobrice Bisenića, i MFA studije na Akademiji umetnosti Kine (China Academy of Arts) u Hangzhou 2022. godine. Studentkinja je UNESCO katedre za kulturne politike i menadžment na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Provela je jedan semestar na Akademiji likovnih umetnosti XAFA u Šijanu kao studentkinja na razmeni. Višegodišnja je volonterka organizacije GAIA Кosovo, i redovna saradnica magazina LICEULICE. Dobitnica je nagrade za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju za 2022. godinu, koju dodeljuje Institut za javno zdravlje Vojvodine. Članica ULUS-a od 2020. godine. Crteže i grafike izlagala je na dve samostalne i brojnim grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. U svojim radovima bavi se pitanjima roda, jezika, etike brige i pozicije ženskog stvaralaštva kroz istoriju umetnosti. Voli margine i male stvari.

Foto: Stanislav Milojković

Elia Friganović (1996) rođena je u Dubrovniku. Završila je preddiplomski studij Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2022. godine diplomira na China Academy of Art u Hangzhou u sklopu IMFA programa. U svojim radovima istražuje teme vezane za semiotiku te potencijale umetničkih materijala kroz instalaciju, multimediju i skulpturu u proširenom polju sa fokusom na pitanja održivih modela produkcije i neophodnosti ekološkog promišljanja umetnosti. Izlagala je na više grupnih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu. Živi i radi na relaciji Dubrovnik – Zagreb.

Foto: Stanislav Milojković

Komentari