VOĐENJE KROZ IZLOŽBU “SANJARENJA O ZAJEDNIŠTVU”

Izložba “Sanjarenja o zajedništvu”, umetnice Bojane S. Knežević, otvorena je od 29.06. do 16.07.2021. u Galeriji Doma omladine Beograda. Tim povodom biće organizovano stručno vođenje sa istoričarima umetnosti Dejanom Vasićem i Vladimirom Bjeličićem, u utorak, 13.07.2021. od 19 časova. Na vođenju će, pored postavke, posebna pažnja biti posvećena procesu rada na performativnom tekstu, kao integralnom delu izložbe, koji kroz dijalošku formu otvara niz pitanja vazanih za temu istraživanja ali i redefiniše odnos kustos/kinjaumetnik/caistoričar/ka umetnosti.

 

Tekst u celosti možete pročitati OVDE.

…………….

Sanjarenja o zajedništvu prate višegodišnje susrete umetnice i časnih sestara i opatica, sa fokusom na katoličke redove školskih sestara i njihovu kompleksnu ulogu u procesu ženske emancipacije. U potrazi za odgovorima o razlozima za sve manje interesovanje mladih za poziv časne sestre, što rezultira zatvaranjem manastira širom sveta, postavlja se pitanje o budućnosti ovih zajednica i njihove uloge u sadašnjem trenutku.

…………………

Bojana S. Knežević je interdisciplinarna umetnica aktivna u domenu performansa, videa, audio-vizuelne instalacije, zvučne i radijske umetnosti i umetničke edukacije. Njeni angažovani i participativni umetnički projekti teže redefinisanju mnogostrukih društvenih stereotipa sa fokusom na marginalizovanim ili skrivenim individualnim i kolektivnim identitetima. Koautorka je podkasta i umetničkog/medijskog projekta Femkanje i članica soničko-teatarskog dua 67 Microphones. Izlagala je na međunarodnom nivou i učestvovala na brojnim rezidencijalnim umetničkim programima, uključujući KulturKontakt Austria, Q21/MuseumsQuartier Wien, DAL – Donumenta Art Lab (Regensburg) i Drinks for anybody, not for us.

Osnovne i master studije završila je na studijskoj grupi Novi likovni mediji, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a doktorirala na Interdisciplinarnim doktorskim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Od 2018. godine radi kao stručna saradnica na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

 

 

Komentari