Večeras o trovanju pasa i opasnostima za ljude na tribini DOB-a

Povodom sve češćih tabloidnih natpisa o trovanjima pasa u gradovima širom Srbije, povodom reakcija brojnih udruženja, u želji da upozorimo da su otrovi za životinje potencijalno opasni za ljude, kao i da akt postavljanja otrova kreozana i mnogih drugih, po javnim gradskim površinama predstavlja KRIVIČNO DELO IZAZIVANJA OPŠTE OPASNOSTI,  u Domu omladine će danas od 19h biti održana tribina.

Na tribini će govoriti: dr vet. med Vladimir Nešić, docent na sudsko – veterinarskoj medicini, dr vet. med. Vladimir Terzin, Dušan Čarnić, udomitelj, dipl. ing Jovica Miletić, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, kao i članovi udruženja za zaštitu i dobrobit životinja.

 

Dušan Čarnić, udomitelj čuvene Mile, kome su nedavno ponovo otrovani psi, kaže: „Do sada, samo meni je otrovano pet pasa, u komšiluku još nekoliko. Kada su mi prošlog leta otrovana dva psa kreozan je sipan na ulicu, ispred moje ograde, u kojoj ima puno dece. Obezbedio sam to mesto, na ulici sprejom napisao “PAZI OTROV”, komšije su zatvorile decu u dvorišta, odveli na selo. Pisalo je dosta o tome po medijima, dolazile su razne TV ekipe. Dobro je da se o tome piše, obaveštava javnost  ̶  svakodnevno.“

O reakciji nadležnih institucija povodom sve češćeg trovanja pasa, Čarnić navodi: „Nadležnim institucijama na čelu sa policijom  ̶  ruke su vezane. Da bi policija pretresla kuću onoga na koga sumnjam da mi je otrovao pse potreban im je sudski nalog koji će u najboljem slučaju dobiti za 48 časova.  Problem je rešiv samo ako nadležne ustanove pokrenu inicijativu da se zakonski reši ko može da kupi pesticide, herbicide ili otrov za pacove.  Postoje firme koje se bave tim poslom i samo njima bi trebalo dozvoliti nabavku tih otrova.“ Čarnić planira pokretanje krivičnih tužbi po oba osnova, to jest, i za krivično delo ubijanja i zlostavljanja životinja, kao i za krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Međutim, da bi neki slučaj trovanja pasa završio na sudu, potrebno je dostaviti odgovarajuće dokaze, a među njima je i obdukcioni nalaz. Ovaj posao obavlja dr Vladimir Nešić, docent na Katedri za sudsku veterinarsku medicinu Fakulteta za veterinarsku medicinu u Beogradu. U intervjuu objavljenom u Politici, dr Nešić kaže da se obdukcije uglavnom obavljaju po nalogu suda, ali i na zahtev vlasnika. U najvećem broju slučajeva reč je o psima, a najčešći uzrok smrti tih životinja je trovanje.  Problem je u tome što ovaj sistem ne funkcioniše kako bi trebalo. Ipak, bitno je znati da zlostavljanje i ubijanje životinja jeste krivično delo, naglašava dr Nešić.

Tema o kojoj će se govoriti na tribini jeste uticaj otrova kojima se truju psi na ljudsko zdravlje. O kreozanu, koji se najčešće koristi za trovanje pasa, Dušan Čarnić navodi: „Kreozan ne morate da udahnete, progutate, dovoljno je da ga dotaknete golom rukom, kroz znojne kanale ući će u krvotok, za nekoliko sati se umire u najstrašnijim mukama. Otrov je aktivan pet nedelja, sve to vreme može da ubije životinju, čoveka, dete …“ završava Čarnić.

 

Komentari