VARAN BALKAN – MOSTAR 2023: Konkurs za radionicu dokumentarnog filma

Radionica Varan Balkan – Mostar 2023. nudi  jedinstveno filmsko i životno iskustvo u trajanju od 7 nedelje kroz koje će polaznici napraviti svoje prve filmove u svakodnevni mentorski rada stručnog tima. Uz saradnju i podršku  profesionalnih montažera kroz edukativno-montažerski rad dolazi se do završne verzije filmova.

 

Obično se nakon radionice druženja polaznika nastavljaju, a njihove veze nastavljaju da se razvijaju mnogo duže u godinama koje slede nakon ovih 7 nedelja. Mostar, kako jedan od najlepoših gradova na Balkanu, ali i šire, nudi neizmerno obilje isnspiracija i priča koje čekaju da budu ispričane. Ne propustite ovu jednistvenu priliku!

Radionica u Mostaru održava se od 20.11.2023. do 28.01.2024.

Rok za prijavu na radionicu u Mostaru otvoren je do 1.10.2023. i sve od podataka što je potrebno da bi se prijavili na radionicu nalazi se na sajtu: varanbalkan.rs

Organizacija: Varan Balkan, „Artum Mostar”, Atelje Varan Pariz

Podrška: Ambasada Francuske, Fondacija za kinematografiju Federacije Bosne i Hercegovine, Grad Mostar, Grad Beograd, Dom omladine Beograda, Fransuski institut Beograd, Francuski institut u Bosni i Hercegovini, Francuski institut Mostar

Varan Balkan je udruženje osnovano od strane bivših polaznika radionica dokumentarnog filma Ateliers Varana iz Pariza. Za svaku radionicu bira se do deset polaznika iz regiona koji ne moraju da imaju bilo kakavo filmsko predznanje. Do sada su održane prvobitne tri radionice 2004, 2005, i 2007. godine, a onda su u organizaciji Doma omladine Beograda održane još dve radionice 2021. u Beogradu, i 2022. u Novom Sadu. Ove godine je na inicijativu Francuskog instituta i svih ostalih partnera osnovano udruženje Varan Balkan koje ima tendenciju da preraste u regionalnu nomadsku školu dokumentarnog filma, koja bi se svake godine održavala u nekoj od zemalja u regionu. Prva na toj listi je Bosna i Hercegovina, i grad Mostar.

 

Atelje Varan iz Pariza je jedna od najznačajnijih škola i radionica dokumentarnog filma u svetu, sa više od 40 godina pedagoškog rada u oblasti dokumentarnog filma. Jedinstveni filmsko-edukativni program nastao je 1980. godine u Parizu na inicijativu oca antropološkog filma i jednog od začetnika cinéma vérité pravca u dokumentarnom filmu Žana Ruša. Od tada do danas Atelje Varan je održao trening programe na skoro svim kontinentima, u četrdesetak zemalja širom sveta.

Do sada je na radionicama u Srbiji nastalo preko 50 dokumentarnih filmova samo kroz ovaj vid filmske edukacije, a u protekle dve godine od ponovnog pokretanje rada radionice na našim prostorima nastalo je 29 filmova i debitovalo 29 novih filmskih autora. Ovi filmovi osvojili su brojna priznanja na festivalima u regionu (najbolji dokumentarni film do 50 minuta, najbolja muzika i dizajn zvuka, nagrada za postprodukciju slike na Martovskom festivalu, specijalna ngrada na filmskom festivalu Ravno Selo), a neki su dobili i internacionalne distributere i sejls agente, tako da se očekuju i neke važnije internacionalne premijere, kako festivalske tako i televizijske.

Neki od najznačajnijih polaznika prethodnih radionica Atelje Varan-a su: Rajko Petrović osnivač i direktor festivala Slobodna Zona, profesor dokumentarnog filma na Fakultetu za Medije i komunikaciju, Srđan Keča, profesor dokumentarnog filma na Stenford univerzitetu u Americi, Mila Turajlić, producentkinja i rediteljka, Ivana Todorović, rediteljka, Ivan Ramljak, trenutnoi jedan od najznačajnijih hrvatskih dokumentarista, Maša Drndić, rediteljka i direktorka fotografije iz Hrvatske, Mihajlo Jevtić reditelj, Staša Tomić, reditelj, Jelena Jovčić, rediteljka.

Komentari