USPEŠNO ZAVRŠEN 29. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL!

Београдски џез фестивал, 29. по реду у продукцији Дома омладине Београда, један је од најуспешнијих икад одржаних, а свакако најуспешнији од поновног покретања 2005. године. Пре свега, у уметничком контексту Фестивал је подсетио на своје најславније дане, кад су на њему гостовали најзначајнији светски музичари, на креативном врхунцу. Уметнички квалитет Београдског џез фестивала препознат је не само од међународне музичке и критичарске заједнице, већ и од наше публике – од 16 концерата чак 12 је распородато!

Посета и продаја улазница биле су и преко очекивања: током 5 фестивалских дана концерте у Дому омладине Београда и Сава Центру пратило је преко 16.000 посетилаца. Ове чињенице су најбољи показатељ да пре свега публика цени и подржава свој омиљени међународни фестивал џез музике, што је за организаторе посебно признање.

 

Публици смо ове године представили 80 врсних џез уметника из 16 земаља (САД, Белгија, Италија, Холандија, Немачка, Швајцарска, Шведска, Пољска, Израел, Португал, Данска, Норвешка, Исланд, Велика Британија, Перу, Србија) кроз 16 концерата, те 15 пратећих програма (трибине, радионице, изложбе, концерти, сешн свирке). Величанствени наступи Касандре Вилсон и групе Херијет Табмен, Виџеја Ајера, Лија Коница, Ларса Данијелсона, Лешека Можџера, групе Ронин и других извођача, остаће упамћени као представе највишег уметничког домета, о којима ће се дуго причати. Београдски џез фестивал је овим својим издањем додатно учврстио позицију неоспорно битног уметничког догађаја на мапи европских музичких дешавања, који је увек у корак са актуелним музичким токовима.

Београдски џез фестивал редовно подржава његов оснивач – Град Београд, који му је 2007. године доделио и статус манифестације од посебног значаја. Велику подршку ове године Фестивалу су пружили пре свега Министарство културе и информисања РС, као и стални партнери Ерсте банка, СОКОЈ и Гранд Казино. Учешће чак 13 иностраних амбасада, културних центара и фондација јасно говори о значају који међународна заједница придаје овој манифестацији. Посебно смо поносни јер смо као тим, правилним распоређивањем преполовљеног буџета, уз озбиљан вишегодишњи рад на грађењу угледа Београдског џез фестивала, дошли до међународно признатог резултата, без жаљења на злу судбину и мањак државних пара.

Подсетићемо да је Београдски џез фестивал једини џез фестивал из наше земље који је добио рецензије у оба најважнија светска џез часописа „Џезтајмс“ (2009, 2011, 2013) и „Даунбит“ (2012), као и у водећем џез порталу allaboutjazz.com (2005, 2012), а традиционално и ове године интерес домаћих и иностраних (15 различитих иностраних редакција) медија по очекивању био несмањен. Такође, то је једина наша џез манифестација чији су догађаји директно преношени на глобалном светском музичком ТВ каналу „Мецо“ (2008, 2009). Београдски џез фестивал се данас пореди са најзначајнијим европским манифестицијама овог типа, и представља нашу средину као једну од оних у којој се праве уметничке вредности препознају и негују.

Посебно је важно истаћи повратак младе публике на велика врата – не само да је фестивал вишегодишњим трудом створио своју, нову публику, која познаје традицију, али прати џез XXI века и његове велике ауторе, већ је стално и подмлађује. Овога пута смо у претпродаји понудили привилеговану цену од 100 динара за ђаке и студенте, и одржали неколико изузетних радионица са гостујућим музичарима, који су похвалили велики таленат наших најмлађих џезера. Поред учешћа у едукативним садржајима, музичари су се по одржаним концертима радо дружили и са публиком, стварајући специфичан дух пријатељства и заједништва.

Слоганом “Сва лица џеза” хтели смо да представимо жанровску разноликост савременог џеза, али и да истакнемо како свако од нас може учествовати у чаролији ове музике и бити једно од њених лица. Још једном смо показали да је у Србији и те како могуће не само бити део светских збивања, него их и креирати. Нека велики успех овогодишњег Београдског џез фестивала буде и порука свим посленицима у култури да не одустају од своје мисије!

 

 

Komentari