Još 7 dana do početka: GREEN FEST – 4 BOJE ZELENO

Četvrti međunarodni festival zelene kulture „Green Fest” biće održan od 13. do 15. novembra u Domu omladine Beograda, a ponudiće besplatan filmski, obrazovni i izložbeni program svim posetiocima! Revijalni i takmičarski filmovi, izložbe fotografija, zeleni inovativni proizvodi, inicijative i tehnologije, kreativne radionice, debate, predavanja, i još mnogo interesantnih sadržaja, deo su festivala „Green Fest“, koji pokreće zeleni talas dobrih promena u društvu. Festival je programski podeljen na tri celine: „Green Screen Fest“ – program takmičarskog i revijalnog filma, „Green Field“ – obrazovni program i „Green Square“ – izložbeni program „zelenih“ inovacija, organizacija i proizvoda.

U okviru filmskog programa će se naći 48 takmičarskih kratkih i amaterskih filmova iz 18 zemalja, kao i 6 revijalnih filmova, od kojih će neki biti premijerno prikazani u Srbiji.

„U revijalnom delu programa će biti prikazani dokumentarno igrani filmovi – pobednici najznačajnijih svetskih festivala, koji obrađuju neke od najvažnijih problema današnjice i koji će sigurno uzburkati emocije publike. „Green Fest“ će svečano biti otvoren u sredu 13. novembra u 20 časova, premijernom projekcijom nagrađivanog filma „GMO OMG”, dok će program Festivala istog dana početi u 10 časova pre podne, edukativnim i kreativnim radionicama, rekao je Vladan Šćekić iz Centra za unapređenje životne sredine i dodao da su kompanije Vip mobile, Lenovo i Canon obezbedile nagrade za najbolja ostvarenja takmičarskog programa, prema oceni žirija.

„Nije slučajno da Sekretarijat za zaštitu životne sredine četvrtu godinu za redom podržava ovaj festival. Filmska industrija, televizija, internet se koriste za formiranje javnog mnjenja u ovoj oblasti, pa je onda jasan značaj „Green Fest“-a. Zahvaljujemo se ovim mladim ljudima koji svojim kreativnim idejamam na najlepši mogući način upotpunjuju rad našeg Sekretarijata i promovišu značaj zaštite životne sredine.”  – istakao je Goran Trivan, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

 „Veliko nam je zadovoljstvo što smo drugu godinu zaredom deo ovako značajnog festivala. Kao kompanija koja je odgovorna prema sredini u kojoj živimo, Vip je i u 2013. godini u okviru programa „Ekomotivacija“ nastavio da sprovodi jedinstvene akcije. Raspisivanjem konkursa za prijavljivanje filmova snimljenih mobilnim telefonom, želeli smo dodatno da ekomotivišemo naše sugrađane da razmišljaju o okolini u kojoj žive, ali i da nagradimo najoriginalnije ideje“, rekla je Una Stanimirović, stručnjak za održivost iz kompanije Vip mobile.

 

Posetioci će biti u prilici da pogledaju i „Prepuštanje” (14.11. u 20 časova), film o  „hemijskom društvu” – toksinima i hemikalijama prisutnim u svakodnevnom životu i posledicama koje će trpeti generacije ljudi koje se još nisu rodile.

Sigurno je da će veliku pažnju publike izazvati i „Crna riba” (15.11. u 20 časova) film o snažnom i potresnom svedočenju o zloupotrebi najvećih stanovnika mora u svrhe zabave i razonode, zatim „Više od meda” (13.11. u 17:30 časova)  o aktivnom izumiranju kolonija pčela širom sveta, kao i film „Bačeni u đubre” (14.11. u 17:30 časova) kroz koji nas vodi oskarovac Džeremi Ajrons uz taktove kompozitora Vangelisa, takođe dobitnika nagrade Oskar.

„Program festivala se potpuno prirodno nastavlja na programe Doma omladine Beograda, pre svega zbog usmerenosti ka omladinskoj populaciji. Naravno, bitno je istaći izuzetno kvalitetan filmski program, svi filmovi su nagrađivani na najvažnijim svetskim festivalima. Mnogi veći festivali širom sveta se ne bi postideli sa ovakvim odabirom revijalnog filmskog programa.“ – rekao je Boban Jevtić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

„Ove godine je na takmičarski konkurs stigao rekordan broj filmova, ukupno 106, što predstavlja značajan rast u odnosu na prethodnu godinu. Posetioci će imati priliku da pogledaju po 24 najbolja ostvarenja iz obe kategorije, iz zemalja regiona, ali i Norveške, Ukrajine, SAD, Velike Britanije, Rusije, Indije, Australije, Francuske”, naveo je Igor Ril, član Žirija festivala, urednik srpskog izdanja magazina National Geographic.

Deo Festivala posvećen obrazovnom programu, „Green Field“ , čini dinamičan sadržaj koji se realizuje kroz vršnjačku i ekspertsku edukaciju, će i ove godine ugostiti preko 1000 učenika osnovnih i srednjih škola i fakulteta. Ekološki aktivizam, ekološki otisak, kao i ekspirementi na životinjama, samo su neke od tema ovih radionica, među kojima su i kreativne, za sve uzraste, od reciklaže do fotografske radionice. Deo namenjen studentima donosi panel diskusiju o izveštavanju medija o životnoj sredini, predavanje o pasivnoj arhitekturi, kao i radionicu o profesionalnim izazovima u zaštiti predela.

U okviru treće celine, izložbenog programa „Green Square“, svi posetioci će moći da uživaju u izložbama Nikole Šolića „Una Voda”, Svetskog fonda za prirodu „Vodeni lavirint” i Zelene Srbije. Predstaviće se Arboretum Šumarskog fakulteta senzornim vrtom, pokrovitelj Festivala, kompanija Vip mobile Zen baštom, Centar za promociju nauke interaktivnom instalacijom „Deset otvorenih pitanja nauke“, recan Fondacija haljinom i solarnom sušarom od aluminijumskih konzervi, solarna centrala elektrotehničke škole „Rade Končar” kao i drugi izlagači, njih 19, različitim interaktivnim sadržajima.

Organizatori festivala pozivaju sve posetioce da se uključe u akciju „Moj komšija bez krova” i da doniraju korišćenu garderobu, koja će biti podeljena našim komšijama – beskućnicima pre nastupajuće zime.

 

Ulaz na sadržaje programa Međunarodnog festivala zelene kulture „Green Fest“ je i ove godine besplatan, ali će, zbog ograničenih kapaciteta raspoloživih sala, ulaz biti slobodan samo za posetioce koji su se prijavili i preuzeli karte. Svi zainteresovani za praćenje revijalnog programa na ovogodišnjem „Green Fest“-u mogu da naruče karte putem zvaničnog sajta festivala –  www.greenfest.rs.


Ovogodišnji Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest” se održava uz pomoć Grada Beograda Sekretarijata za zaštitu životne sredine i kompanije Vip mobile i podršku kompanija Lenovo i Canon, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.

Komentari