Uspešna premijera akcije Razno ZArazno u DOB-u!

Dom omladine Beograda danas je bio svojevrsna pijaca na kojoj su se razmenjivala iskustva, kreativnost, različiti predmeti, mašta i ideje. Sve ovo dešavalo se u okviru potpuno novog programa  – Razno ZArazno,  koji će u ovoj ključnoj gradskoj ustanovi kulture i kreativnosti mladih, biti organizovan jednom mesečno.
Osnovna zamisao programa koji su osmislile umetnice Ana Zarubica i Jelena Petošević je razmena, koja podrazumeva zabavu, komunikaciju, inspiraciju, kreativnost i ideju.

U duhu te ideje u prostoru Doma omladine okupili su se posetioci, umetnici, i svi oni koji su želeli da razmene ne samo nešto materijalno, već i iskustvo, prošlost za budućnost, razno za razno.

Učešće u programu Razno ZArazno mogao je da uzme svako ko je doneo sa sobom nešto što želi da razmeni,  a svaki učesnik je dobio prostor na štandu improvizovanom u duhu ove radionice, na kome je mogao da izloži ono što želi da zameni za nešto drugo. Tako su se razmenjivali garderoba, alati, knjige, stripovi, ručno rađeni predmeti i nakit, sitno pokućstvo, sportska oprema i mnogi drugi predmeti. Oni maštovitiji na razmenu su poneli ideje, a razmenjene ideje su mogle i da se materijalizuju u okviru primenjenih i muzičkih radionica.  

Na primenjenoj radionici kreativci su od stare garderobe pravili novu, ili su davali starim stvarima potpuno novu primenu i tako pokazali da, koristeći se osnovnim alatima, uz pomoć starih zanata kojih je sve manje, mogu nastati predmeti sa novom vrednošću koja se ne meri novcem.

U muzičkoj radionici učesnici su pokazali kako muzika nastaje iz predmeta koji na licu mesta postaju instrumenti, a širenju zaraze smeha i dobrih ideja doprineli su poznati beogradski umetnici koji su izveli čitav niz zanimljivih performansa. Zapažen nastup imali su i učenici jazz odseka srednje muzičke Stanković, dok su posebne simpatije pobrali mladi reperi iz ekipe Lice Ulice.

Volonteri Centra za integraciju mladih prikupili su značajnu količinu garderobe, obuće i školskog pribora, koje su posetioci Doma omladine danas donirali za ugrožene sugrađane. Sve stvari biće raspodeljene u svratištima za decu Beograda.

Dom omladine Beograda će nastaviti sa održavanjem ovog programa jednom mesečno, u cilju podrške mladim i kreativnim umetnicima i upoznavanja što većeg broja ljudi sa ovim zanimljivim konceptom druženja i stvaralaštva.

 

Komentari