SHARE KONFERENCIJA 2

Druga po redu SHARE konferencija održaće se od 26. do 29. aprila 2012. godine, a Beograd će ponovo postati epicentar  razmene naprednih ideja i znanja u oblastima  društva, tehnologije, Interneta i novih medija uz intenzivan muzički program koji će se istovremeno odvijati u nekoliko odabranih klubova i alternativnih prostora u gradu.

Dve hiljade aktivista, blogera, inženjera, programera i umetnika iz Srbije i inostranstva okupiće se tokom tri dana interesantnih predavanja, radionica i sastanaka u okviru edukativne i kreativne platforme.

‘SHARE by day’ sa centralnom lokacijom u Domu omladine. Predavači su vodeće međunarodne zvezde na polju Internet aktivizma i društvenih promena, sajber disidenti i svetski poznati blogeri koji će publiku upoznati sa novim formama aktivizma i pristupima u primeni novih medija i naprednih tehnologija. Diskusije će duboko zaroniti u podzemlje Internet pokreta kako bi istražile grupe koje se bore za digitalna prava, štiteći privatnost sugrađana i čineći Internet otvorenom i slobodnom teritorijom za sve.

‘Share by night’ predstaviće nastupe aktuelnih svetkih autora inovativne elektronske i savremene muzike koji će deliti bine i DJ pultove sa lokalnim talentima klupske scene u objedinjeni trodnevni festivalski duh. Jedinstvena narukvica predstavlja propusnicu za preko 100 predavanja, izložbi, koncerata i DJ nastupa.
Za ovogodišnju SHARE konferenciju ne postoje ulaznice!

Od kada je SHARE konferencija održana u proleće 2011. godine, turbulencije aktivizma na Internetu potresle su svaki kontinent i ćošak planete. Arapsko proleće, okupacija Vol Strita, borba protiv SOPA i PIPA zakona samo su neki od snažnih pokreta koji su pokazali da Internet postaje sve uticajniji u velikim promenama i osnaživanju građanstva.

Informacije o programu, predavačima i mogućnostima za učešće dostupni su i biće ažurirani na adresi www.shareconference.net.


Spisak gostiju ovogodišnje konferencije o Internetu, aktivizmu i alternativnoj kulturi u isto vreme se širi brojem potvrđenih učesnika koliko i temama koje će biti zastupljene na predavanjima i diskusijama.

Među njima su George Lemnaru, tvorac svetski popularne online igrice ‘eRepublik’ koja je nedavno u fokusu javnosti zbog subverzivnih podviga igrača iz Srbije, doktor molekularne biologije sa Kembridža Aubrey de Grey koji će govoriti o nužnosti za izbegavanjem starenja i regenerativnim tehnikama za vraćanje mladalačkih ćelijskih struktura u ostarela tkiva i organe.

Svoj rad predstaviće i Vuk Ćosić, međunarodno priznat pionir Internet umetnosti koji je nakon odlaska iz Beograda početkom devedesetih veoma uticao na oblikovanje brojnih art pokreta na mreži, kao i Slava Mogutin, prvi ruski disident kome je dat politički azil u SAD zbog aktivizma u domenu prava homoseksualaca. Iskustva u svojoj borbi za slobode i ljudskim pravima preneće i Sawor Mon iz Burme, čiju vladu koja upravlja potpomognuta vojskom aktivisti nazivaju ‘hibridnim režimom’, a koji čvrsto veruje da svaki mlad čovek treba da ima pristup informacijama u digitalnom dobu kako bi se situacija u zemlji promenila.

Osim ovih predavanja biće predstavljen i BitCoin, nova međunarodna digitalna valuta bez centralnog autoriteta i posrednika, kao i domaći pokreti Društveni Centar i NOFM koji ulažu napore za stvaranje novih prostora namenjenih alternativnoj kulturi, aktivizmu i nauci.

Komentari