Uručenje nagrada PRESS PHOTO SRBIJA i tribina SELFI GENERACIJA

Uručenjem nagrada najboljim fotografima na 18. konkursu PRESS PHOTO SRBIJA 2016. biće svečano zatvoren četvrti beogradski Festival fotografije VIZUALIZATOR. Uz prigodan koktel, u Domu omladine Beograda večeras, sa početkom u 19 časova, biće predstavljeni izabrani radovi foto-reportera, nastali u toku 2015. godine.

PRESS PHOTO SRBIJA ima dugu tradiciju i već 18 godina pomaže u afirmaciji srpskih fotografa angažovanih u medijima, a žiriranjem podstiče razvoj fotografije u našoj zemlji, etički pristup radu i visok nivo profesionalnosti, vodeći računa o dostojanstvu profesije.

Članovi žirija su činili Scott Brauer, američki fotograf, Dalibor Danilović, fotograf, Aleksandar Kostić, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, Aleksandar Kelić, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti, Thobias Fäldt i Klara Källström, švedski fotografi i Zvezdan Mančić, predsednik Centra za razvoj fotografije.

Glavnu nagradu PRESS PHOTO SRBIJA 2016 je dobio Marko Đurica za fotografiju “Potop”.

U ostalim kategorijama nagrade su dobili:

    Igor Čoko u kategoriji ŽIVOT REPORTAŽA za fotografiju “Zatvor”;
    Braca Nadeždić u kategoriji PORTRET za fotografiju “Portret dečaka”;
    Fadil Šarki u kategoriji VEST za fotografiju “Izbeglice”;
    Petar Marković u kategoriji ŽIVOT za pojedinačnu fotografiju iz serije “Porodica sa autisticnom decom “;
    Marija Janković u kategoriji ILUSTRACIJA za fotografiju “Femicide retrospective 2015″;
    Marko Đurica u kategoriji VESTI REPORTAŽA za fotografiju “Evropa migranti”.

Tribina „SELFI GENERACIJA, SELFI NACIJA“ prethodiće otvaranju izložbe sa početkom u 17:30, 24. novembra, u Domu omladine Beograda. Na tribini će se, između ostalog, govoriti o tome na koji način fotografija u digitalnoj eri utiče na ličnost, percepciju i razumevanje sveta i nas samih i kako to razumevanje i doživljaj sveta ima uticaj na samopouzdanje i samopoštovanje pojedinca. Ekspanzija selfi fotografija u svim sferama komunikacije povlači za sobom ova i druga bitna pitanja sociološkog, kulturološkog i ličnog karaktera. Potreba ljudi da zabeleže svaki segment svog delovanja kroz “selfi” fotografije omogućila je kreiranje mnogobrojnih “sopstvenih” realnosti, svako postaje “poznata ličnost” u svom idealno predstavljenom svetu i izdanju. Fotoaparat je postao sredstvo za realizaciju ovih idealnih predstava. Selfi postaje nasušna potreba i stvara „veštački raj“ koji vodi ka savršenom ja u nesavršenosti života. Savremeni čovek će učiniti sve za savršeni selfi, hiljade lajkova i komentara na društvenim mrežama, a pritom zaraditi selfi lakat i neurozu.

Na tribini će učestvovati dr Zoran Milivojević, psihoterapeut,  dr Milan Radovanović, profesor na Akademiji umetnosti u Beogradu, Igor Čoko, antropolog i fotograf, Goran Tomin, psiholog i psihoterapeut, Sonja Radivojević, master antropologije na temu društvenih mreža i selfie fotografija i Zvezdan Mančić, predsednik Centra za razvoj fotografije. Tribinu će voditi Zoran Stanojević, novinar RTS-a.

Komentari