Umetničko veče: ¡No pasaran! Sećaš li se Španije?

Povodom stogodišnjice rođenja dvojice boraca protiv fašizma u španskoj republikanskoj vojsci i francuskom pokretu otpora, Lazara Latinovića i Lazara Udovičkog, Udruženje Španski borci 1936-1939, uz podršku Doma omladine Beograda, organizuje skup i umetničko veče posvećene sećanju na njih dvojicu, ali i sve druge borce protiv fašizma pre, tokom i nakon Španskog građanskog rata (1936-1939). Učesnici: Milo Petrović, Rade Šerbedžija, Lara Janković, Saša Lošić, Vokalni ansambl Musica Viva, Radivoj Knežević, Marko Fernandez i drugi.

Program se sastoji iz tri dela: govornog, filmskog i poetsko-muzičkog. Ulaz je slobodan.

Program ¡No pasaran! Sećaš li se Španije? posvećen je životu i delu Lazara Latinovića i Lazara Udovičkog, boraca protiv fašizma u španskoj republikanskoj vojsci i francuskom pokretu otpora, javnim radnicima u posleratnoj Jugoslaviji i dugogodišnjim aktivistima i rukovodiocima Udruženja  jugoslovenskih dobrovoljaca Španske republikanske vojske 1936-1939. Sećajući se njih sećamo se i ostalih Španskih boraca, njihove borbe protiv fašizma i iskazane međunarodne solidarnosti.

Lazar Latinović (15. mart 1915. Kolunić kod Bosanskog Petrovca – 31. decembar 2006. Beograd) bio je student ekonomije u Pragu kada je odlučio da ode u Španiju 1937. godine. Bio je učesnik više bitaka i zaradio je čin kapetana Republikanske vojske. U februaru 1939. godine se sa drugim borcima povlači u Francusku, gde prvo boravi u logorima i zatvorima, da bi se kasnije priključio fransuskom pokretu otpora. Jedno vreme je radio i na organizovanju antifašista u Švajcarskoj. Posle Drugog svetskog rata se vraća u Jugoslaviju gde nastavlja rad u diplomatskoj službi. Bio je poslednji predsednik Udruženja  jugoslovenskih dobrovoljaca Španske republikanske vojske 1936-1939.

Lazar Udovički (22. mart 1915. Budimpešta – 9. decembar 1997. Beograd) takođe kao student u Pragu polazi za Španiju 1937. godine. Iz Španije se povukao u februaru 1939. godine, da bi posle toga boravio u francuskim logorima do 1941. godine. Kao pripadnik francuskog pokreta otpora zarobljen je 1943. godine od strane Nemaca i do kraja rata će biti u logorima u Francuskoj i Nemačkoj. Po završetku Drugog svetskog rata se vraća u Jugoslaviju gde obavlja javne funkcije prvo na pokrajinskom, pa na republičkom nivou i na kraju kao diplomata i ambasador. Bio je dugogodišnji sekretar Udruženja  jugoslovenskih dobrovoljaca Španske republikanske vojske 1936-1939.   

O životu i radu dva Lazara će govoriti Milo Petrović, Predsednik Udruženja Španski borci 1936-1939 i osoba koja ih je obojicu dobro poznavala. Biće pročitane poruke njihovih prijatelja iz Španije Dolores Cabra Loredo, generalne sekretarke Udruženja Arhiv rata i iznanstva iz Madrida i Josepa Fernandez Trabala, direktora istorijskih fondova Nacionalnog arhiva Katalonije, u kojima će, pored ostalog, evocirati svoja sećanja na njih.

U drugom segmentu skupa biće predstavljen video esej Ivana Mandića pod nazivom Španija njihove mladosti, u kom ćemo imati priliku da vidimo i da se podsetimo nekih trenutaka iz Španskog građanskog rata, ali i da čujemo kako su se Latinović i Udovički sećali svog boravka u Španiji.

Skup je obogaćen poetsko-muzičkim programom u kom će učestvovati:
– Rade Šerbedžija
– Lara Janković
– Saša Lošić
– vokalni ansambl Musica Viva pod upravom Marite Topić
– Radivoj Knežević uz pratnju na gitari Marka Fernandeza.

Izvod iz programa:
– Rade Šerbedžija – Moj prijatelj Lazar
– Lara Janković – Aj Karmela
Musica Viva – Bandiera rossa (po ideji Ramba Amadeusa ovu pesmu je obradila i prilagodila Marita Topić kao crkveni koral za vokalni ansambl a-cappella)  
– Radivoj Knežević – Pismo Lazara Udovičkog roditeljima i Očev odgovor.

Tokom skupa biće izložen i deo panoa sa izložbe No Pasaran koja je održana u Arhivu Srbije od oktobra do decembra 2011. godine.

Udruženje Španski borci 1936-1939 nastavlja kontinuitet delovanja Udruženja  jugoslovenskih dobrovoljaca Španske republikanske vojske 1936-1939, formiranog 1946. godine u Beogradu. Bavi se održavanjem sećanja na jugoslovenske dobrovoljce i druge pripadnike Internacionalnih brigada u Španskom građanskom ratu, kao i negovanjem međunarodne solidarnosti i ciljeva za koje su se borili itnerbrigadisti. Svoju misiju ostvaruje putem obeležavanja bitnih datuma vezanih za istorijat Internacionalnih brigada i Španski građanski rat, kao i učešće naših interbrigadista u njemu: karavani sećanja (Caravans de la Memoria), organizovanje tribina, predavanja, izložbi, priređivanje knjiga, gostovanja u medijima itd. U proteklih par godina udruženje je organizovalo čitav niz manifestacija od kojih su najznačajinije izložba No Pasaran (u Arhivu Srbije od oktobra do decembra 2011); skup povodom stote godišnjice rođenja Gojka Nikoliša (novembar 2011), međunarodni skup na temu Preispitivanje prošlosti i istorijski revizionizam (oktobar 2012, zbornik sa skupa objavljen 2014), stogodišnjica rođenja Peka Dapčevića i Danila Lekića (jun 2013), tribina Španski borci i kriza jugoslovenskog društva (novembar 2014).

Komentari