“U PODNE ZA DECU” U NEDELJU U VELIKOJ SALI DOB-A

Nakon tri veoma uspešna koncerta, program „U podne za decu“ se nastavlja. Prolećni koncert biće održan 24. marta u 12h u Velikoj sali Doma omladine. Ovog puta naši junaci imaju zadatak da nađu ljubavnu formulu za Duh Proleća kako ga Upravni i Nadzorni odbor godišnjih doba ne bi vratili natrag u zimu. Kako navodi Ana Kotevski, menadžer produkcije, koncerti “U podne za decu” su projekat Udruženja građana Motiv Art u saradnji sa Domom omladine i MŠ “Mokranjac”.

Nastali su kao odgovor na nedovoljnu količinu kulturnog sadržaja za najmlađe: “Ovakvi edukativni programi nisu dovoljno zastupljeni kako u Beogradu, tako i u ostatku Srbije. Želeli smo da kroz predstavu i koncert naučimo decu, od 0 pa do nekoliko stotina meseci, kako se sluša klasična muzika i pokažemo da ona nije bauk”, kaže ona.

 

Program koncerata je koncipiran tako da, i pored stalnih elemenata, nijedan nastup nije isti: “Ono što je zajedničko za sve koncerte najbolje je opisano našim sloganom ‘Od dece za decu’. Na repertoaru su svaki put kompozicije klasične muzike u izvedbi dece iz MŠ ‘Mokranjac’ i predstava u kojoj glume mladi polaznici dramskog studija Creative Potential – Talenat. Koncert je uvek edukativnog karaktera. Deca u interakciji sa glumcima uče nove i zanimljive stvari o muzici i instrumentima. Što se tiče razlika, muzički repertoar, kao i dramski zaplet, menjaju se od koncerta do koncerta. Važno je istaći da je koncert uvek humanitarnog karaktera. Ono što se menja jeste udruženje za koje se skupljaju donacije,” ističe Ana.

Ovi koncerti stiču sve brojniju publiku, a na narednom, prolećnom koncertu u Domu omladine možemo očekivati raznolik sadržaj: “Prolećni koncert ‘U podne za decu’ će biti najveći do sada, budući da ćemo imati više učesnika − gostujuću radionicu i plesnu grupu. Prateći program činiće dečija arhitektonska radionica ‘Kolažiranje grada; kanapi i karton’, jedan u nizu projekata Kompozicija – mala škola arhitekture. Sat vremena pre početka koncerta, u holu ispred Velike sale, naša najmlađa publika biće u prilici da na jedan kreativan način, uz pomoć kanapa i kartona, napravi svoje prve korake u svetu arhitekture. Autori radionica Kompozicija – mala škola arhitekture su Milica Apostolović i Marija Brđović, masteri arhitekture.

U samoj predstavi učestvovaće i najmlađi članovi plesne grupe ‘Erin’s Fiddle’, trupe irskog plesa koja nekoliko godina unazad osvaja prestižne nagrade na međunarodnim takmičenjima.

U predstavi igraju polaznici dramskog studija Creative Potential-Talenat, dok će kompozicije Ravina, fon Vebera i Huka u susret proleću izvoditi učenici MŠ ‘Mokranjac’,” objašnjava Ana.

Ulaznice za predstojeći koncert su donacija humanitarnoj akciji Fonda B92 pod nazivom „Bitka za porodilišta“, čiji je cilj snabdevanje porodilišta i zdravstvenih ustanova u Srbiji medicinskom opremom, koja predstavlja nastavak kampanje „Bitke za bebe”. Cilj akcije je nabavka CTG aparata za porodilište u Višegradskoj ulici u Beogradu.

 U akciji možete učestvovati na nekoliko načina: donacijom na promotivnom pultu u Domu omladine Beograda (ulaz iz Makedonske) od 20. do 23. marta, od 18 do 20 časova, donacijom ili kupovinom suvenira “Bitke za porodilišta” u Domu omladine, neposredno pred koncert ili uplatom na račun 340-36233-65, sa pozivom na broj: 24-03-2013, pri čemu je potrebno da ponesete uplatnicu na koncert kako biste dobili zahvalnicu. “Takođe, posetioci događaja moći će da doprinesu akciji novčanim donacijama ili kupovinom ‘borbene opreme’ – promotivnih suvenira ‘Bitke za porodilišta’ i dva sata ranije na sam dan koncerta,” kaže Kotevski.

Koncerti ‘U podne za decu’ će se održavati jednom mesečno. Aprilski koncert će takođe biti održan u Domu omladine, a o planovima nakon toga Ana kaže: “ Nadamo se da ćemo sa lepšim vremenom moći da izađemo i na otvoreno, gde je deci najprijatnije. Sve više dece i roditelja širom Srbije se javlja u želji da nam se pridruži. Voleli bismo da se ova edukativna manifestacija proširi po celoj Srbiji,” zaključuje Ana Kotevski.

 

 

Komentari