У наставку Позоришта понедељком представа “Секунд и 35 стотинки”

Дом омладине Београда у оквиру програма Позориште понедељком, сваког првог дана у седмици у вечерњим часовима отвара врата формалним и неформалним позоришним групама у којима учествују млади. Овим пројектом ДОБ жели да помогне свима који се труде да оживе омладинску сцену, школске секције и аматерске дружине и понуди још једну едукативну и креативну могућност истинским љубитељима позоришта.

Са великим успехом Позориште понедељком заживело је 16. септембра, гостовањем представе „Прича са западне стране“ аматерског позоришта Арт Лигнум. Талентована екипа, препуна велика сала ДОБ-а и изузетне реакције публике на успешну изведбу овог омладинског позоришта, били су препорука да Арт Лигнум поново позовемо у госте.

 

У понедељак, 4. новембра од 20 часова у сали Американа Дома омладине Арт Лигнум одиграће представу „Секунд и 35 стотинки“, рађену по тексту Небојше Ромчевића, драмског писца и професора Историје југословенског позоришта, на Факултету драмских уметности у Београду.

 

Улазнице се могу купити на ЕВЕНТИМ продајним местима, по приступачној цени од  200 динара. Сви ученици уз ђачку књижицу могу остварити попуст од 50%, јер је у продаји 50 улазница по цени од 100 динара.Београдско аматерско позористе Арт Лигнум развило се из драмске секције Техничке школе „Дрво арт“. У октобру 2008. године на чело драмске секције долази проф. српског језика и књижевности, Наташа Радоњић и на себе преузима рад са талентованим ученицима. У фебруару 2011. су примљени у Савез аматерских позоришта, чиме званично нестаје назив ‘драмска секција’ и уигран тим почиње да наступа под именом ‘Арт лигнум’.

 

У представи „Секунд и 35 стотинки“ животне судбине главних јунака преплићу се кроз ходнике времена и причају о ономе о чему су маштали (12 година), шта су могли да буду (25 година) и о ономе шта су на крају постали (55 година). О избору овог савременог драмског дела и његовој поставци разговарали смо са професорком Наташом Радоњић, која потписује режију и избор музике.

 

„Представу смо први пут извели у марту 2011. године и до сада је имала преко 40 извођења. Сценарио сам први пут прочитала на сајту Творац града, али под називом  “1”. Мислећи да се мисли на “један” као бити први, представа је играна више од пола године. А онда смо пожелели да је види сам аутор, Небојша Ромчевић, и од њега смо сазнали да је оригинални назив текста “Секунд и 35 стотинки” и да овај текст никада раније није постављен на сцену. По речима самог Ромчевића многи редитељи су сматрали да је режијски презахтеван и то је био један од разлога зашто никада раније није игран. Текст,а самим тим и представа, на занимљив и необичан начин прати судбине, успомене и падове, изгубљене илузије протагониста Петра, Бакија и Јелене у различитим временским раздобљима. Оно што плени, узбуђује и држи гледаоце у активној интеракцији са представом је Ромчевићева драматизација. Техником „флеш бекова“ он поменута временска раздобља не ниже хронолошки, већ их фрагментарно и скоковито преплиће и меша. „Секунд и 35 стотинки“ је временска одредница која им је променила животе … Да ли властите интересе треба ставити изнад свега у циљу остварења сна да се буде ПРВИ?!“, објашњава Наташа Радоњић.

 

У представи „Секунд и 35 стотинки“ играју млади глумци-аматери: Павле Станковић, Бојан Дорословац, Лука Воцовник, Јована Петровић, Милицас Шарунац, Драгомир Спасојевић, Илија Благојевић, Ксенија Милутиновић и Неда Куштримовић. Мајстор тона је Тинка Миладиновић, мајстор светла Никола Костић, а кореографију потписује Бојана Ђуричић.

На јубиларном, 50.  Фестивалу културе младих Србије у Књажевцу 2011. године, ова представа је од стране стручног жирија (Горан Цветковић –редитељ и позоришни критичар Другог програма Радио Београда, Владимир Путник, редитељ и театролог и Владимир Остојић, филмски критичар) проглашена  за најбољу представу. Млада глумица Јована Петровић, за тумачење лика Јелене добила је награду за најбољу женску улогу на ПОК-у 2011, а на Фестивалу омладинских сцена у Белој Паланци екипа Арт Лигнума освојила је награду за најбољи избор драмског текста.

 

 

О томе како је млада екипа представе доживела комад који ће 4. новембра извести у Дому омладине Београда, професорка Радоњић каже: „Ово је комад који се већ три године налази на репертоару Арт Лигнума и сваки пут глумци који играју у њему са новим жаром излазе на сцену и доносе причу на један нов и непоновљив начин. Мислим да то довољно говори о начину на који наши млади глумци доживљавају овај Ромчевићев текст.“

 

 

Чланови Арт Лигнума и њихова професорка носе веома позитивне утиске са претходног гостовања у програму Позориште понедељком: „Сматрам да је овај пројекат заиста био неопходан у покушају да се млади људи врате у позоришне сале, како би им одласци  на представе били духовна храна у периодима њиховог сазревања и стасавања у будуће сталне посетиоце позоришта. Све похвале Дому омладине Београда као организатору и идејном носиоцу овог пројекта“, истиче Наташа Радоњић.

 

 

Театар Арт Лигнум чека много рада у наредном периоду:  „Спремамо новогодишњу представу за децу, пред нама је учешће на 5. Фестивалу омладинских сцена, неки нови Фестивали, премијера нове представе (фебруар-март), и стална извођења актуелних представа које се налазе на репертоару позоришта (Прича са западне стране, Фајронт, Урнебесна трагедија, Секунд и 35 стотинки)“, закључује професорка Радоњић.

 

 

До краја месеца, у оквиру програма Позориште понедељком, публику у Дому омладине очекују и представе „Сњежан и седам патуљица“, 11. новембра, у извођењу позоришне радионице ДД, ПБШ “ДИМИТРИЈЕ ДАВИДОВИЋ”, те „Зини да ти кажем“ студија глуме „Две бесне глисте“, која је на програму 18. новембра.

Komentari