U Domu omladine Beograda završen LIMIT festival

Nakon tri uzbudljive i veoma posećene večeri u Domu omladine Beograd, drugi po redu LIMIT – Live Art Festival večeras je završen izvođenjem provokativne predstave Janeza Janše “Ko je sledeći?”.
Janša  je autor, režiser i izvođač interdisciplinarnih projekata, koji spada u najkontroverznije stvaraoce na slovenačkoj sceni. Jedan je od trojice umetnika koji su 2007. godine zvanično usvojili ime i prezime tadašnjeg premijera Slovenije Janeza Janše i izazvali burnu polemiku koja je i danas aktuelna.

 Predstava “Ko je sledeći?” postavlja pitanja odgovornosti pojedinca u savremenom društvu recesije, šoka, neizvesnosti, nesigurnosti i ravnodušnosti. Kroz kombinovanje dokumentarnog i fiktivnog pristupa Janša u predstavi razmatra brojna pitanja: Koje akcije mogu promeniti nešto? Da li je demokratija samo prazan ritual beskonačnih dijaloga koji ne vode nikuda? Ko će preuzeti odgovornost za akciju? Da li treba ići do kraja? Da li je nasilje jedino rešenje? Sa razvojem predstave publika, koja se poziva na akciju, sve više biva “uvučena” u radnju koja se odvija na sceni. Pozorište postaje mesto zajedničkog delanja glumaca, autora i publike.

Od 22. novembra, kada je LIMIT počeo, publici u Domu omladine predstavili su se brojni stvaraoci iz domena izvođačkih umetnosti, kako iz Srbije i regiona, tako i iz Evrope. Festival je otvoren izvođenjem predstave “Popodne”, čuvenog dramaturga Raimunda Hogea, bliskog saradnika legendarne Pine Bauš, koji nam je, kroz izvođenje Emanuela Egermonta, doneo novo čitanje “Popodneva jednog fauna”. Predstavljen je komad  “Balade voćnjaka” Ingi Fiksdal, jedne od najpoznatijih nordijskih koreografkinja, kao i zagrebački projekat beogradskog reditelja Bojana Đorđeva “Psi” po tekstu Ervea Gibera. Spektakularna NOĆ PERFORMANSA okupila je više posetilaca nego prošle godine i potvrdila da je beogradska publika veoma otvorena za nove tendencije u savremenim izvođačkim umetnostima, te spremna da pomera limite i radoznalo prihvati radikalno nove i eksperimantalne forme i umetničke poduhvate. Specijalna gošća NOĆI PERFORMANSA bila je naša poznata umetnica Milica Tomić.

U pratećem programu LIMIT festivala predstavljeni su i neobična instalacija ILLUMAT studenata Bauhaus umetničke škole kao i modni performansi Mladena Tušupa. Takođe, organizovana je promocija  knjige “Resetting the Stage: Public Theatre Between the Market and Democracy”,  jednog od najpoznatijih teatrologa sa ovih prostora, nedavno preminulog Dragana Klaića.

 

Izbor predstava i ove godine potpisuje Milan Lučić, kurator Noći performansa je Zvonimir Dobrović koji ujedno predstavlja i partnersku organizaciju festival “Perforacije” – Zagreb.

 

Pokrovitelji LIMIT festivala su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Gete institut. Izvođenje predstave “Balade voćnjaka” na LIMIT festivalu pomogla je Ambasada kraljevine Norveške u Beogradu.


LIMIT – Live Art Festival u organizaciji Doma omladine Beograda, svojim drugim izdanjem potvrdio je da ima mesto na pozorišnoj sceni i da širi krug publike. Samim tim nastaviće da promoviše inovativne umetnike i umetničke trupe koji svojim izrazom pomeraju granice u izvođačkim umetnostima, te princip permanentnog eksperimenta u umetničkim procesima i praksama.

Komentari