U DOB-u predstavljeno objavljivanje grafičke novele “VistaVižn” u nedeljniku NIN

U tribinskoj sali Doma omladine Beograda u vidu interaktivne strip-radionice u utorak je predstavljena grafička novela „VistaVižn“ Miodraga Ćertića i Rejmonda Pena koja će izlaziti u nedeljniku NIN u osam nastavaka počev od 20. decembra. 

 

„Reč je o futurističkoj priči iz prošlosti, alternativnoj istoriji s primesama fantastike“, predočio je Dragan Jovićević, urednik kulture u NIN-u i izrazio nadu da će ovaj poduhvat stvoriti medijski prostor da se o formi grafičke novele više govori.

„Termin „grafička novela“ ili „grafički roman“ nastao je da bi se se već prisutne estetske i kritičke vrednosti stripa premestile u prvi plan i da bi se strip predstavio kao ozbiljno štivo, što svakako jeste“, podsetio je Pavle Zelić, pisac, kritičar i strip-scenarista.

Iako je reč o trenutno najvitalnijoj grani naše pop kulture, ovaj umetnički izraz je u nezavidnoj poziciji. „Država nikada neće rešiti probleme u kulturi, ali kultura može da počne da rešava državne nevolje“, rekao je Zoran Stefanović, dramaturg i cenjeni strip-scenarista, i dodao da strip ima sposobnost i snagu za tako nešto.

Iako je distributivni lanac potpuno razbijen, iako su izdanja prepuštena tržištu, Srbija uspeva da opstane strip-centar ovog dela Evrope. „I dalje ima volje da se radi i izdaje, i prirodno je da NIN, kao građanski nedeljnik veoma širokih interesovanja, ovako podrži nastojanja mladih crtača i scenarista“, izjavio je Vladimir Vesović, stripar, ilustrator i animator. „Ovo je prirodni produžetak misije NIN-a da demistifikuje društvene pojave, budući da i strip čini nešto posve slično“, zaključio je Vesović.

Komentari