U DOB-u otvorena izložba „Zimske olimpijske igre: od Šamonija do Sočija”

У Дому омладине Београда, данас је свечано отворена изложба „Зимске олимпијске игре: од Шамонија до Сочија” у организацији Фонда спорта и олимпизма, Олимпијског комитета Србије и Дома омладине Београда. Изложба ће бити отворена за посетиоце свакога дана од 24. до 31. јануара 2014. године, у периоду од 12-20ч.

Изложба је организована поводом наступајућих XXII Зимских олимпијских игара у Сочију, а приказани су најзначајнији моменти из историје Зимских олимпијских игара, почев од првих Игара одржаних у Шамонију 1924. год, па све до предстојећих Олимпијских игара у Сочију 2014. годine.

 

Марко Стојановић, в.д. директора Дома омладине Београда, пожелео је добродошлицу свима и позвао младе да што чешће долазе у Дом омладине, јер је то  њихова кућа: „Спорт и култура су неодвојиви, као што су у људском бићу неодвојиви тело, ум и душа. Најчешће деца почињу да се баве спортом и одлазе на тренинге jer су тамо њихови другари. У суштини спорта су другарство, игра и витешко надметање. Не могу сви да буду врхунски спортисти и да освајају медаље на Олимпијским играма и Светским првенствима, али свако може да буде врхунски навијач и да навија за Србију!”

Стојановић је истакао задовољство што је Олимпијски комитет у Дому омладине у години два важна јубилеја – 50 година Дома омладине и 90 година од првих Зимских олимпијских игара.

 

Присутнима се обратила и директорка Фонда спорта и олимпизма, Наташа Јанковић:  „Будући да је један од основних циљева Фонда спорта и олимпизма чување и приказивање спортског и олимпијског наслеђа кроз изложбе, мени је изузетно драго што смо након веома успешне изложбе посвећене летњим Играма, успели да организујемо и изложбу посвећену Зимским олимпијским играма. Посетиоци имају прилику да сазнају нешто више о достигнућима наших олимпијаца и виде најзначајније експонате из фундуса Фонда спорта и олимпизма.”

 

Изложбу је свечано отворио бивши олимпијац у алпском скијању, Марко Ђорђевић, учесник Зимских олимпијских игара у Нагану 1998. и Солт Лејк Ситију 2002.: „Учешће на Олимпијским играма је најлепши осећај који спортиста у свом животу може да доживи. Свима вама који се бавите спортом желим да искусите ту част и задовољство да представљате своју земљу на Играма.”

 

Након свечаног отварања изложбе, за најмлађе посетиоце организован је „Зимски олимпијски час“, а малишани су имали прилике да стекну знања о историји Зимских олимпијских игара, олимпијским вредностима и знаменитим олимпијцима.

 

Дом омладине Београда и дистирибутерска кућа Филм Стар организовали су данас и бесплатну пројекцију филма „Монтевидео, видимо се!“ за младе – учеснике радионица програма „Распуст за Џ“ и радионица „Зимски олимпијски час“.

Овај нови хит филм у режији познатог глумца Драгана Бјелогрлића, од суботе, 25. јануара до 6. фебруара биће на репертоару Биоскопа Дома омладине Београда, у терминима од 18 и 21 час. Улазнице, по цени од 400 динара, су у продаји на Благајни ДОБ и преко ЕВЕНТИМ мреже.

Komentari