Tomislav Kalousek Tomac (Brkovi): “Očekujem da koncert u DOB-u bude najbolji!”

U petak 20. decembra od 21 sat u sali Amerikana Doma omladine Beograda, publika će imati priliku da čuje uzbudljiv i neobičan zagrebački bend Brkovi. Reč je o muzičarima koji su udaljene žanrove – turbofolk, pank i rok, duhovito spojili u melodičnu celinu. Kao domaća podrška iste večeri nastupiće i bend Bolesna štenad. Uoči koncerta pred beogradskom publikom u Domu omladine, razgovarali smo sa Tomislavom Kalouesekom Tomcem, basistom Brkova.

********Улазнице су у претпродаји преко ЕВЕНТИМ мреже, по цени од 600 динара. На дан концерта cena će biti  700 динара.************

 

Šta vas to opet dovodi u Srbiju? Svirali ste po prvi put u Pančevu i Kragujevcu, kakve su impresije i šta očekujete od velikog beogradskog  koncerta u Domu omladine Beograda?

“Dovodi nas lijepo sjećanje na sve dosadašnje koncerte u Beogradu, a i želimo ponovo kupovati na Kalenić pijaci, našoj omiljenoj pijaci. U Pančevu i Kragujevcu je bilo odlično. Napunili smo oba kluba i pružili dva dobra koncerta. Šemso je usput dobio opanke na poklon. Očekujem da koncert u Domu omladine Beograda bude naš najbolji koncert, jer je riječ o dosada najvećem klubu u BG u kojem smo nastupali. Znam da ovdje imamo puno publike, neki su čak došli i u Pančevo da nas gledaju.”

 

Vaš performans na bini je spektakl sam po sebi i beograđani ga dobro poznaju. Obećavate li opet isto?

“Gledaj, mi nismo neki vrhunski muzičari, ali smo svjesni da se to ni ne očekuje od nas. Od nas se očekuje da pružimo ljudima šansu da zaborave na svoje probleme. To ćemo i napraviti. Neću reći da uvijek dajemo 100% od sebe, jer to ne može biti istina uvijek, ali trudimo se i ako smo dobre volje dajemo i 120%. Dat ćemo i više od toga, samo da se sve poklopi.”

 

Pankeri ste koji sviraju narodnjake ili narodnjaci koji sviraju pankere? Turbo-folk punk wellnes… opisujete se čitavim nizom novih termina; kako dolazi do toga da stvarate ovakvu muziku i čitav svet oko nje?

“Pa mi jednostavno volimo turbo folk, a volimo i pank. Nema tu neke mistike, sigurno nismo jedini koji uživaju obje vrste muzike. Možda smo to do sada najbolje uobličili, ali sigurno nismo jedini koji to rade ili vole. Odrasli smo na panku i dolazimo iz pankerskih krugova, turbo folk smo otkrili kasnije. Mi smo od turbo folka prihvatili samo muziku i direktne tekstove, ne i neki životni stil koji se vezuje uz to, kao što su skupi automobili. Ako tako gledaš, tu smo ostali dosljedni pankerskim principima. Drugim riječima, mi sviramo folk za siromašne, tj. sindikalni folk.”

 

Tu je i neizostavni imidž na bini, nekakva čudna kombinacija glam rokera i dizel tipova iz devedesetih. Otkud to, ko smišlja vaše odevne kombinacije i da li vam je neko inspiracija?

“Svatko smišlja svoju odjevnu kombinaciju. Ovaj bend nam je dao priliku da se oblačimo kako smo oduvijek željeli, a nismo mogli. Sad imamo opravdanje za to. Hvala stvoritelju neba i zemlje na tome.”

 

Nemate izdavača ali ipak izdajete albume, izgleda da ste se i vi priklonili sistemu „do it yourself“. Možete li nam reći nešto o tome i poslednjem albumu „Brkati gosti“?

“Nismo mi imali jasnu ideju kad smo započinjali bend o tome da ćemo stavljati albume na besplatan download. To smo napravili jer u trenutku snimanja albuma, niti je bilo zainteresiranih izdavača, niti je imalo smisla zavravati same sebe da će netko kupovati naš album, kad se dan nakon promocije već našao online, netko ga je okačio. Bili smo vođeni logikom: bolje da ljudima olakšamo dolazak do našeg albuma, kad ionako ne možemo zaraditi na njemu.  Što se tiče Brkatih gostiju, to je album na kojem bendovi sa ovih prostora sviraju naše pjesme u svojim verzijama, album je nastao iz zezanja, nismo bili svjesni da bi toliko bendova bilo spremno pojaviti se na njemu. Pitali smo par prijateljskih bendova, da li bi sudjelovali, oni su pristali i proširili glas i na kraju smo imali čak i višak, pa ćemo možda kroz neko dogledno vrijeme izdati drugio dio.”

 

U januaru se snima novi album, zar ne? Očekujemo nove zabave za sitne duše, političare, metalce, pankere, prosjake, kurve, starlete i neverne žene ili ćete otići malo dalje od  već poznate vam tematike? Hoće li biti nove turneje po Srbiji?

“Držimo se ljubavne tematike, nismo previše zagazili u politiku. Osim novih pjesama, sadržavat će i obradu od Baneta Bojanića „Samo pijan mogu“, na koju je naša publika već navikla, jer je već dugo izvodimo. Imali smo i jedan izlet u reggae/ska/new wave vode, pomalo nekarakterističan za nas, ali to će biti tajna dok ne izbacimo album vani. Na albumu će biti i jedna balada, koja kao da je pisana za Alena Islamovića, ali čini se da će je ipak otpjevati Šemso :).”

 

Za Srbiju vas veže mnogo toga, osim poznatog nam melosa, saradnja sa bendom S.A.R.S., Bandar i ekipa iz Novog Sada, ljubav prema turbo-folk pevačicama, ljubav prema slanini i ostalim mesnim prerađevinama, restoranu Kalenić u Beogradu…ima li još nešto što sam izostavio?

“Imamo ovdje dosta prijatelja, ne samo fanova. Šemsina žena je iz Beograda. Dobro smo se snašli, dobro ste nas ovdje prihvatili, pa se nemojte čuditi kad vam dolazimo u posjet.”

 

Gosti na koncertu su vam Bolesna Štenad. Šta mislite o sceni kako u Srbiji, tako i u regiji, šta vas najviše intrigira a šta vam smeta? Koje biste regionalne izvođače izdvojili kao omiljene?

“Mi uopće ne volimo grupu Bolesna Štenad, ali su nas dosađivali pa nismo imali izbora. Osim toga, Kiza, njihov gitarist je automehaničar, pa sam rekao sam sebi, bolje imati automehaničara koji ti je dužan uslugu, nego imati automehaničara koji ti nije dužan uslugu. Ako ikad prodam kola, odj… ću i Bolesnu Štenad iz svog života. Ako zanemarimo Bolesnu Štenad, u Srbiji ima dobrih bendova. Ja najviše volim srpski hip hop, izvođače kao Povlo, Smoke Mardeljano, Ktordo…”

 

Čuli smo da imate dosta prisne odnose sa fanovima što baš i nije čest slučaj s bendovima, pogotovo ako pričamo o većim bendovima.

“Ma, mi smo do jučer bili mali bend koji je znao sve svoje fanove. Osim toga, mi kao nekakav nezavisan bend, smo posve narasli na leđim naših fanova, koji su širili dobar glas o nama. Tako da nije čudo da smo taj princip i zadržali. No, nekada se ljudi hoće družiti sa nama, ali mi jednostavno nemamo tu mogućnost. Sljedeći dan se radi, ili svira negdje i mi ne možemo provoditi besane noći sa fanovima pijući alkohol. Ali, kad možemo, onda to rado i činimo!”

 

Koji su Vam planovi za budućnost?

“Ne znam ni koji su nam planovi za sadašnjost.. Odsvirat ćemo tri koncerta do kraja godine (Beograd, Novi Sad, Slavonski Brod) i snimit ćemo novi album. Plan nam je za svaku pjesmu s novog albuma izbaciti spot, ali ja prvo moram kupiti mobitel kojim ćemo snimati te spotove. To je ukratko to.”

 

 

Komentari