The Bestbeat na otvaranju izložbe “Joko, Lenon, Tito” u DOB-u

The Bestbeat, jedan od 30 najboljih “The Beatles tribute” bendova na planeti, kao specijalni gosti nastupiće 20. juna, od 18:30 časova, u glavnom holu Doma omladine, pre svečanog otvaranja izložbe “Joko, Lenon, Tito – jedna konceptualistička akcija”Svečano otvaranje planirano je za 19h, a izložba “Joko, Lenon, Tito” sadrži dokumentaciju o akciji “Žirovi” i drugim mirovnjačko – umetničkim akcijama slavnog para Joko Ono i Džon Lenon.

The Bestbeat je nastao u proleće 2005. godine, sa željom da publiku podseti na najveći bend 20. veka, a danas svojim izbođenjima ne ostavlja ravnodušnim čak ni najtvrdokornije obožavaoce Bitlsa. Nastupajući u pozorištima, koncertnim dvoranama, na festivalima, klubovima i gradskim trgovima, ovaj kvartet koji čine Aleksandar Eraković, Damjan Dašić, Marko Calić i Vitomir Milićević prenosi poruku ljubavi, mira i razumevanja koju su, milionima slušalaca širom sveta pre pet decenija podarili Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star.

Frontmen Bitlsa, Džon Lenon nije samo kroz muziku prenosio poruke mira. Sa svojom suprugom Joko Ono 1968. godine je započeo mirovnu aktivnost u znak protesta protiv rata u Vijetnamu.  Njihova prva akcija je bila nakon venčanja, kada su u dvorištu katedrale u Koventriju zasadili dva žira – žive skulpture u ime mira “Acorn Event “. Paketiće ljubavi i mira sa dva  žira u njima (“Package of Love And Peace”)  poslali su na adrese 50 svetskih lidera toga doba sa porukom i nadom da će ih zasaditi u ime mira. Paket je dobio i Josip Broz Tito.

Izložba “Joko, Lenon, Tito – jedna konceptualistička akcija”, sadrži  dokumentaciju o prijemu paketa sa žirovima koju čuva Arhiv Jugoslavije, kao i grafike Acorns 100 kojima je Joko Ono 2008. godine obeležila 40. godišnjicu ove umetničke akcije.

Pristup izvođenju muzike Bitlsa, na kome The Bestbeat od samog osnivanja insistira jeste da se svaka deonica, vokalna ili instrumentalna, interpretira onako kako su je četiri momka iz Liverpula zamislila. Bestbeat sviraju na instrumentima kakve su koristili Bitlsi (Ludwig bubnjevi, Rickenbacker, Epiphone, Gretsch i Hofner gitare, Vox pojačala), a tu su i kostimi iz različitih perioda karijere, kao i nezaboravne Mop-top frizure, koje su obelezile šezdesete.

U aprilu 2012. godine The Bestbeat se našao među 30 najboljih “Beatles tribute” bendova na planeti, po izboru najtiražnijeg američkog magazina Neewsweek, u specijalnom izdanju posvećenom pedesetodišnjici izdavanja singla “Love me do”.

Ulaz na nastup grupe Beastebeat, kao i na izložbu “Joko-Lenon-Tito” u DOB-u je slobodan.

Izložba “Joko, Lenon, Tito – jedna konceptualistička akcija” u Domu omladine Beograda realizuje se kao deo projekta “Gost muzej” pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Skupštine grada Beograda.

Produkcija izložbe: Muzej istorije Jugoslavije, Galerija “Bel Art”, Novi Sad, Dom omladine Beograda.

Više o bendu The Bestbeat: http://www.thebestbeat.com/

Komentari