Svetski dan arapskog jezika

U sredu 18. decembra 2019. godine, proslavlja se Svetski dan arapskog jezika. Tim povodom, Arapski kulturni centar organizuje manifestaciju, već treći put u Srbiji, u saradnji sa Grupom arapskih ambasadora u Beogradu i Domom omladine Beograda.

 

 

Svetski dan arapskog jezika, ustanovio je Unesko 18. decembra 2010. godine, što je i datum koji označava dan kada je arapski prihvaćen kao zvanični jezik Ujedinjenih nacija, 1973. godine. Taj događaj se obeležava širom sveta i nalazi se na zvaničnom kalendaru Uneskovih događaja.

Kao i svake godine, cilj programa je približavanje arapskog jezika i kulture, kroz pesmu, igru, poeziju i druge kulturne sadržaje.

Na početku će se publici obratiti NJ.E. Muhamed Nabhan, ambasador Države Palestine i predsednik Grupe arapskih ambasadora, gospođa Asja Drača Muntean, pomoćnica za međunarodnu saradnju pri Ministarstvu kulture i informisanja, gospođa Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Republici Srbiji, Dragan Ambrozić, odgovorni urednik programa u Domu omladine i Ena Pavlović, predsednica Arapskog kulturnog centra.

 

Imaćete priliku da se upoznate sa arapskom kaligrafijom kroz prezentaciju koju će predstaviti Aleksandar Stanković, jedan od retkih kaligrafa u Srbiji. Zatim će studenti arapskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu, uz koordinaciju doc. dr Meysun Gharaibeh Simonović, izvesti kratku predstavu Teufika el Hakima. Pobednik Konkursa za najbolju recitaciju na arapskom će recitovati poeziju, a Nina Pantić i Filip Hušidić, diplomirani arabisti,  izvešće  nekoliko arapskih pesama. Program obuhvata i nastup folklorne trupe El Vatan, Generalne unije palestinskih studenata u Srbiji, kao i još iznenađenja.

 

Nakon glavnog programa, uslediće koktel, gde ćete imati priliku da probate slatke i slane zalogaje koje Vam pripremaju arapske ambasade u Beogradu.

 

Program počinje u 19:00 u Velikoj sali Doma omladine, a ulaz je slobodan.

 

Arapski kulturni centar je neprofitna, nevladina organizacija u Beogradu, koju su početkom 2017. godine osnovali diplomirani filolozi arapskog jezika i književnosti. Osnovan je sa ciljem da podstakne kulturnu saradnju i razmenu između Republike Srbije i arapskih zemalja, kroz promociju arapske kulture, običaja i tradicije, jezika i književnosti, kao i dešavanja u savremenoj umetnosti i kulturi arapskog sveta. Pored toga, aktivnosti Centra su usmerene ka stvaranju što boljih veza između srpskih studenata i studenata koji dolaze iz arapskih zemalja i stvaranje prilika za njihovo angažovanje i sticanje iskustva i prakse u Centru.

Komentari