Svetska premijera filma Zorana Amara „NEPOBEDIVI UM“ na 70. Martovskom festivalu

Na 70. Martovskom festivalu publika će imati priliku da premijerno vidi dokumentarni film „Nepobedivi um“ (Invincible Mind / 2022. / 96’ / SAD), u režiji istaknutog filmskog i televizijskog autora i pedagoga Zorana Amara, koji već dugi niz godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Svetska premijera ovog filma zakazana je za 31. mart od 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda, kao deo programske celine „Svetska panorama“.

 

 

„Nepobedivi um“ je priča o životu i delu Džona Konorsa, koji je odrastao u radničkom kraju na obodu Bostona i rano u životu postavio sebi težak cilj – da upiše univerzitet Harvard. Već duboko zagazivši u četvrtu deceniju života odlučio je da napusti tradicionalni život srednje klase, koji je uključivao teško stečenu diplomu sa Harvarda, uspešan posao, kuću u predgrađu i brak sa dvoje dece, i da pokrene svoju džijudžicu i MMA akademiju. Uradio je ono što malo ljudi sme da uradi: priznao je da je nezadovoljan konvencionalnim skupom životnih pravila i u zrelom dobu počeo nov život – avanturistički i neizvestan, sa svakodnevnim izazovima.

Na svojoj akademiji, Džon podučava studente ne samo mešovitim borilačkim veštinama, već i kako da postignu nepobedivi um. Reč „nepobedivi“ osnova je njegove radne etike, nastave i filozofije. On koristi postavku nepobedivosti ne samo za jačanje fizičke i mentalne izdržljivosti, već i u borbi protiv očajanja ili depresije. Skoro 3 godine pratimo Džona da bismo otkrili istinski smisao i pravu primenu njegovog učenja. Usput nam se, korak po korak, udarac po udarac, otkriva svet pobednika i gubitnika u kojem nema praštanja.

Film je realizovan u produkciji kuće „Film Undergods Collective“, a producenti su Amar i Mark Vignali.

 

Zoran Amar  kao režiser, koscenarista i koproducent iza sebe ima tri igrana filma, jedan dugometražni muzički film, jedan kratki film, više od 30 epizoda četiri TV serije, mnogobrojne reklame i muzičke spotove. Predavao je 20 godina filmsku produkciju na Školi vizuelne umetnosti u Njujorku. Osnovao je „Film Underdogs Collective“ 2010.  godine. Živi u Kaliforniji. Trenutno radi postprodukciju trodelne dokumentarne serije „Beogradski krug“ za AJB.

Foto: Milovan Ilić

 

**************************

Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće održan od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja. Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće 6 dana i biće u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja, kakvog do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji.

**********************************************

Martovski festival je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd. 

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Organizator i izvršni producent  festivala je Dom omladine Beograda.

Festival su podržali: Jugoslovenska kinoteka, Austrijski kulturni forum, Zastava film, Filmske novosti, Francuski institut u Beogradu, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Komentari