Sutra u DOB-u počinje Beogradski festival evropske književnosti

Po prvi put u Beogradu, publika će imati priliku da uživa u nedelji vrhunske evropske književnosti. Od 26. do 29. juna Dom omladine će biti centar promocije knjiga i pisaca, ideja i čitanja, koji će ugostiti neke od najznačajnijih evropskih književnika. Svečano otvaranje Beogradskog festivala evropske književnosti 26. juna planirano je za 19h u Velikoj Sali DOB-a. Prvom čitanju prethodiće kratka obraćanja Gojka Božovića, urednika i direktora izdavačke kuće Arhipelag, koja je pokretač ovog festivala, i Milana Lučića, direktora Doma omladine, kao i neformalno druženje publike sa gostujućim piscima.

Na Beogradskom festivalu evropske književnosti, pod sloganom Najbolje od svega. Najbolje za sve, vrhunska književnost će biti predstavljena kroz različite forme: od promocije knjiga i javnih čitanja, preko okruglih stolova i razgovora pisaca s publikom, preko izložbe fotografija, retrospektive savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, do video prezentacija.
 

Peter Esterhazi, jedan od najvećih živih evropskih pisaca, otvariće ciklus književnih večeri. Ovaj romansijer, pripovedač i esejista je dobitnik mađarskih i međunarodnih književnih nagrada. Njegova dela prevedena su na većinu svetskih jezika.

U okviru festivala biće predstavljena izložba fotografija Lasla Blaškovića Američki grafiti. Blaškovićeve fotografije nastale su tokom piščevog prošlogodišnjeg putovanja po SAD, a izložba se otvara u sredu, 27. juna u 19 časova u holu ispred Velike sale Doma omladine.

 
„Beogradu je potreban jedan veliki međunarodni književni festival čiji je ključni cilj da predstavlja najvažnija dela i najvažnije pisce savremene evropske književnosti. Beogradski festival evropske književnosti organizujemo kako bi čitaoci u Beogradu i Srbiji mogli dase  susretnu sa piscima kao što je Peter Esterhazi ili ostali učesnici našeg festivala“, objašnjava Gojko Božović.

Poseban deo Beogradskog festivala evropske književnosti predstavlja retrospektiva savremenih filmova nastalih po delima savremene književnosti. Projekcije su besplatne, a prvi dan festivala obeležiće ostvarenje Odeda Davidofa „Prijatelj za bekstvo“ (po romanu Davida Grosmana).

 
Do petka u Velikoj sali Doma omladine predstaviće se i autori: Aris Fioretos, Vesna Goldsvorti, David Albahari, Jelena Lengold, Vladislav Bajac i Laslo Blašković. Tokom trajanja festivala svakog dana u 19 i 20 časova održavaće se čitanja poznatih pisaca, a od 21 čas publika će imati priliku da besplatno pogleda filmove iz programa Književnost na filmu.

Komentari